Şeful Airbus solicită autorităţilor europene să ia măsuri pentru deprecierea euro

Data publicarii: 09-07-2014 | Finante-Banci

Şeful constructorului aeronautic european Airbus, Fabrice Bregier, şi-a exprimat sprijinul pentru planurile de modernizare a popularului model A330, pentru a spori concurenţa cu Boeing, şi a cerut autorităţilor europene să ia măsuri pentru deprecierea euro, pentru ca exportatorii să fie mai competitivi, transmite Reuters.

Fabrice Bregier a afirmat că există previziuni privind o cerere solidă pentru versiunea îmbunătăţită a aeronavei A330, fiind posibil să fie vândute peste 1.000 de modele.

Posibilitatea ca Airbus să meargă mai departe cu aşa numitul 'A330neo' creşte cu fiecare zi, deşi nu este necesar să fie făcut un anunţ la Salonul aeronautic de la Farnborough (Londra), a explicat şeful constructorului aeronautic european.

Airbus a prezentat planurile de îmbunătăţire a aeronavei A330, cel mai bine vândut model al companiei, pentru a concura cu modelul întârziat Boeing 787 Dreamliner. De asemenea, Airbus pregăteşte lansarea modelului A350.

Fabrice Bregier a cerut ca Banca Central Europeană să adopte măsuri pentru a deprecia euro, ajutându-i astfel pe exportatori, afectaţi de moneda puternică.

'Ar trebui să facă ceea ce au făcut şi japonezii anul trecut şi ceea ce fac americanii tot timpul ...Nu vorbesc de o deprecierea masivă, ci de aproximativ 10%', a declarat şeful constructorului aeronautic european. Acesta a adăugat că exportatorii ar fi mulţumiţi cu o rată de schimb de 1,20-1,25 dolari pentru un euro, în timp ce în prezent rata este de aproximativ 1,36 dolari.

Şi premierul francez Manuel Valls a afirmat săptămâna trecută că doreşte ca Banca Centrală Europeană să achiziţioneze active pentru a sprijini economiile din zona euro şi pentru a deprecia euro.

'Euro este supraevaluat, afectând creşterea economiei şi evoluţia industriei', a declarat Manuel Valls, care a salutat reducerea ratei dobânzii în iunie de către BCE, apreciind că decizia reprezintă 'un semnal puternic'.

SURSA: Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: