Christine Lagarde are speranta ca Europa va accepta relaxarea datoriei Greciei

Data publicarii: 16-07-2015 | Economie
Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a dat asigurări miercuri că are "speranţa" că ţările din zona euro vor accepta relaxarea datoriei Greciei "într- un fel sau altul" aşa cum cere instituţia din subordinea sa, transmite AFP.
"Am un pic de speranţă, pentru că în cursul ultimelor ore a apărut un zgomot de fond favorabil restructurării datoriei", a declarat Christine Lagarde, potrivit unui fragment dintr-un interviu acordat canalului CNN International.
Într-un raport dat publicităţii marţi, Fondul Monetar Internaţional a apreciat datoria Atenei ca "total neviabilă" şi a atras atenţia că nu mai poate participa la salvarea Greciei dacă europenii nu întreprind vaste şi profunde măsuri de relaxare a datoriei.
Preacordul încheiat luni între Grecia şi creditorii săi asupra unui posibil plan de ajutorare de 86 de miliarde euro se limitează să menţioneze că pot fi în considerare "măsuri adiţionale" în privinţa datorie i.
"Ce le-am spus (europenilor) este că orice formă va lua aceasta (...), trebuie găsit un mijloc de a uşura povara şi a permite ţării să demonstreze că datoria sa poate reveni pe o traiectorie viabilă", a explicat Christine Lagarde.
Premierul francez, Manuel Valls, a afirmat miercuri că datoria Greciei trebuie să fie "relaxată" printr-o modificare a profilului (reeşalonarea plăţilor, perioadă de graţie asupra rambursărilor).
Un alt scenariu avut în vedere de FMI în raportul său ar consta în ştergerea definitivă a unei părţi a datoriei Atenei, o idee respinsă categoric de Europa şi, în special, de Germania.
O asemenea opţiune "nu este prevăzută, după câte înţeleg, din punctul de vedere al statelor membre", a recunoscut directoarea generală a Fondului.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: