Presedintele BCE spune ca politica monetara neconventionala a fost un succes

Data publicarii: 24-08-2017 | Economie

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins miercuri criticile potrivit carora dobanzile negative si achizitiile de obligatiuni ale bancilor centrale au distorsionat pietele financiare si au provocat mai mult rau decat bine economiilor, informeaza Reuters.

"Un volum important de studii empirice a dovedit succesul acestor politici în sprijinirea economiei și inflației, atât în zona euro cât și în SUA", a declarat Draghi la o reuniune a laureaților premiilor Nobel organizată la Lindau, Germania. "Acțiunile adoptate în ultimii zece ani în materie de politică monetară, reglementare și supervizare au făcut lumea mai rezistentă. Dar trebuie să continuăm să ne pregătim pentru noile provocări", a adăugat președintele BCE.

Scoțând în evidență faptul că cercetarea rămâne esențială în elaborarea strategiei monetare, Draghi a cerut totodată oficialilor din băncile centrale să fie lipsiți de prejudecăți având în vedere lacunele care există în înțelegerea modului în care funcționează noile instrumente. "Trebuie să fim conștienți de lacunele care există în cunoașterea noastră", a subliniat Draghi în discursul său în care nu a făcut nicio referire la politica monetară actuală.

Oficiali BCE nu sunt singuri care se confruntă cu această dilemă. Extrasele de la ultima ședință de politică monetară a Rezervei Federale americane arată că unii decidenți erau îngrijorați cu privire la validitatea modelelor lor teoretice, în condițiile în care inflația nu crește accelerat deși gradul de ocupare se apropie de nivelul maxim, iar ritmul de creștere este peste potențialul economiei.

Investitorii vor urmări eventuale semnale cu privire la direcția politicii monetare a BCE în discursul de vineri a lui Draghi la reuniunea de la Jackson Hole, la care va participa și președintele Fed, Janet Yellen precum și guvernatorii mai multor bănci centrale din întreaga lume.

Sursa: Agerpress