Guda (AAFBR): Imobiliarele sunt supraevaluate cu 20-25%, in acest moment

Data publicarii: 10-01-2018 | Economie

Imobiliarele sunt supraevaluate cu 20-25%, în acest moment, iar programul "Prima casa" ar trebui oprit gradual, sustine presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

"Acum vad imobiliarele supraevaluate undeva la 20-25%. Daca faci un calcul mediu cu chiria care poate fi încasata pe metrul patrat, pe zece ani, cu un grad de ocupare de 90% al activului si reinvestirea chiriei la un randament anualizat real de 3% pe o clasa de active cu risc sub medie cum ar fi obligatiuni, atunci ajungi la un pret pe metrul patrat de 1 000 - 1.050 de euro. Astazi este 1.250 euro. Pentru rezidentiale nisate într-o zona foarte buna ajunge la 2.000 de euro pe metrul patrat. Îmi indica mai degraba un maxim de 1.500 pe acelasi calcul de chirie încasata pe zece ani si reinvestita la un randament de 3%', a spus Guda, într-o conferinta organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

El este de parere ca programul "Prima Casa" ar trebui oprit gradual.

'''Prima casa', din punctul meu de vedere, ar trebui gradual oprit. Anul trecut a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achizitionarea unei locuinte noi. A distorsionat semnificativ piata, în conditiile în care a fost contractat de o patura a societatii care nu are nevoie de un asemenea program mai degraba cu caracter social, cel putin la începutul sau. S-au contractat credite cu 'Prima casa' unde avansul, desi minimul e de 5%, a fost platit la un nivel de 50-60%. Aceasta a facut ca pretul pentru imobiliare rezidentiale, apartamente noi, sa fie usor supraapreciat printr-o falsa alimentare a cererii, un program cu conditii de acces facil speculat de patura cu un venit peste medie. În trendul de reducere a importantei acestui program, cred ca ar trebui orientat catre patura cu venituri scazute care are nevoie de un asemenea produs cu un avans mai mic', a aratat presedintele AAFBR.

Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au afirmat, la începutul lunii decembrie 2017, ca interventia statului prin garantare în cadrul programului "Prima Casa" se va reduce gradual, începând cu 1 ianuarie 2018.

"În concordanta cu liniile directoare si obiectivele stabilite prin Strategia programului 'Prima Casa' 2017-2020 a fost stabilita o modalitate de evaluare a activitatii finantatorilor si de ajustare a plafoanelor de garantare care se aloca finantatorilor participanti în cadrul programului 'Prima Casa', la începutul fiecarui an calendaristic în functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator în totalul garantiilor acordate în cadrul programului în anul precedent. Noua strategie de alocare a plafoanelor se înscrie pe linia reducerii graduale a interventiei statului prin garantare, asumând ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor", se arata în documentul care citeaza un Ordin al ministrului Finantelor Publice publicat în Monitorul Oficial.

În data de 6 decembrie 2017, în Monitorul Oficial nr. 963, a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3097/ 2017, prin care se aproba Procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti în cadrul programului "Prima Casa", care va fi aplicata începând cu 1 ianuarie 2018.

Conform FNGCIMM, aceasta noua procedura are ca scop utilizarea mai eficienta a plafoanelor alocate anual pentru programul "Prima Casa", prin elaborarea unor criterii care vor sta la baza evaluarii activitatii finantatorilor.

 

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: