Piața obligațiunilor, încredere sporită în neutralitatea Fed

Data publicarii: 25-06-2019 | Economie
În urma atitudinii împăciuitoare adoptate în ultima vreme de către Mario Draghi de la Banca Centrală Europeană, piața obligațiunilor se așteaptă la o atitudine similară din partea lui Jay Powell de la rezerva federală americană, deschizând astfel calea către o reducere a dobânzii în SUA începând de luna viitoare. „Din nefericire, deși credem că Powell va părea mai împăciuitor decât în ședințele anterioare, încă susținem că există un risc real ca Fed să nu fie pe cât de neutră estimează piața să fie” este de părere Althea Spinozzi, specialista Saxo Bank.

„În loc să reducă dobânzile, Fed ar putea folosi alte instrumente precum limitarea progresivă a înăspririi cantitative pentru a opri reducerea bilanțului, acordând astfel timp pentru a primi mai multe date și pentru a întârzia reducerile dobânzilor. În cele din urmă, dacă poți doar să reduci dobânzile de opt ori de la nivelurile actuale, nu vrei să irosești acest instrument atunci când nu ai nevoie de el cu adevărat” continuă ea.

În acest context, piața estimează un Fed neutru în totalitate sau doar parțial, un lucru pozitiv indiferent de deciziile care se vor lua în următoarea lună.

În ambele scenarii, cel al unui Fed în totalitate neutru și parțial neutru, marjele corporative cu valoare de investiții vor putea fi susținute de către investitori. Lucrurile se complică însă în cazul în care Fed nu se ridică la înălțimea așteptărilor specialiștilor și jucătorilor de pe aceste piețe, caz în care emisiunile cu risc ridicat ar deveni foarte sensibile.

Redresarea obligațiunilor de trezorerie din ultimele zile au adus noi vești bune, determinând activele riscante să se restricționeze mia repede decât titlurile de mare calitate. Marjele corporative cu randament ridicat se tranzacționează acum la un nivel similar celui din anul 2016, când economia se afla și ea într-o stare mai bună, indicând spre o redresare.

„Credem că, la aceste niveluri nu este prea convenabil să vânezi randamentul în zona cu risc ridicat din simplul motiv că există prea multe lucruri care ar putea să nu meargă bine: estimările legate de politică să nu se potrivească cu decizia Fed, evoluția războiului comercial și un efect de levier ridicat în sistem. Așa cum am menționat de mai multe ori, oportunitățile pot fi în continuare găsite, dar este important ca investitorii să rămână precauți și să aleagă doar nume selectate din spațiul randamentului mare, concentrându-se totodată pe spațiul IG în cea mai mare parte a portofoliului lor” conchide Althea Spinozzi.