Deconturile de TVA se depun semestrial sau anual

Data publicarii: 15-02-2007 | Finante-Banci
Deconturile de TVAFirmele vor putea sa depuna deconturile de TVA semestrial si anual daca estimeaza ca vor realiza operatiuni impozabile in cel mult jumatate din perioadele mentionate, prin modificarea actualului sistem de depunere lunara. Astfel, daca firma efectueaza operatiuni impozabile numai in maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru, poate depune deconturile semestrial, frecventa fiind anuala in cazul in care realizeaza tranzactii taxabile in cel mult sase luni dintr-un an.

Prevederile sunt incluse intr-un proiect de ordin al ministrului Finantelor Publice privind procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Perioada fiscala pentru TVA este luna calendaristica. Ca exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic in cazul companiilor care nu au depasit in cursul anului precedent o cifra de afaceri - din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere - de 100.000 de euro inclusiv.

Pentru utilizarea altei perioade fiscale decat luna sau trimestrul, firmele trebuie sa depuna o cerere la Fisc pana pe data de 25 februarie a anului pentru care se exercita optiunea.

Romania Libera