In Bucuresti, un apartament de lux cu doua camere se inchiriaza cu 1.500-1800 euro/luna

Data publicarii: 22-03-2007 | Imobiliare

Apartamente de lux cu doua sau trei dormitoare sunt cele mai cautate, iar clientii predominanti sunt strainii sositi in Bucuresti care sunt angajati in companii multinationale si dispun de venituri mari, a declarat directorul de marketing al companiei ESOP, Andreea Andrei. Potrivit unui studiu ESOP, Bucurestiul continua sa ramana una dintre cele mai scumpe capitale europene in ceea ce priveste chiriile spatiilor rezidentiale. In opinia analistilor, apartamentele cu doua sau trei dormitoare au cea mai mare stabilitate in ceea ce priveste nivelul chiriei. Pe segmentul rezidential preturile sunt stabilite in functie de locatia acestora, numarul de camere si gradul de confort oferit, in care sunt incluse finisajele si alte facilitati aditionale.

Un apartament cu doua camere (un dormitor) se inchiriaza cu 1.500-1800 euro pe luna, in timp ce apartamentele cu trei camere (doua dormitoare) necesita o chirie lunara de 1.800-2.500 euro. Persoanele care aleg apartamentele cu patru camere (trei dormitoare) trebuie sa plateasca 2.500-3.800 euro pe luna. Aproximativ aceleasi chirii au si vilele cu trei sau patru camere, pentru care se achita 2.500-4.000 euro pe luna, in timp ce vilele cu mai mult de patru camere se inchiriaza cu 3.500-5.000 euro pe luna.

Analistii ESOP considera ca un criteriu determinant in alegerea locuintei pentru viitorii chiriasi il reprezinta apropierea de anumite institutii de invatamant cum ar fi Scoala Americana (aflata in zona Pipera), Scoala britanica (aflata in Herastrau) sau franceza (zona Romana). Potrivit datelor companiei, in prima parte a anului 2006 s-a inregistrat o scadere  a nivelului cererii pentru inchirierea locuintelor de lux cu circa 30-45%, dupa in semestrul al doilea cererea pentru aceste locuinte a crescut.

In Romania, spre deosebire alte tari, suma privind nivelul chiriei nu include utilitatile aferente spatiului, au explicat reprezentantii ESOP. Acestea se platesc separat de catre chirias si sunt delimitate in doua categorii: utilitatile complexului, respectiv ale apartamentului (o suma fixa) si cele aferente utilitatilor propriu-zise (care sunt calculate conform consumului efectiv inregistrat de contoare independente).

In cazul in care proprietarul unui spatiu este persoana juridica, la chirie se adauga de obicei si taxa pe valoare adaugata, de 19%. Noile reglementari fiscale in vigoare au eliminat chiria din randul cheltuielilor deductibile ale unei firme, cu exceptia situatiei in care chiriasul este  administratorul societatii respective sau exista un punct de lucru al societatii care este declarat la adresa respectiva. Pentru ca utilitatile aferente unui spatiu inchiriat sa poata fi deduse, este necesar ca acestea sa fie refacturate de catre proprietar, mai spun analistii ESOP.

NewsIn

Alte stiri pe aceasta tema publicate pe BankNews.ro.

O companie americana ridica vile de lux in stil japonez cu un milion de euro fiecare
O garsoniera - 60.000 de euro. Preturile urca la cote halucinante
Apartamentele cu suprafete mici se vand cel mai bine

Ultimele stiri pe BankNews.ro: