Dobanda BCE si cursul valutar sunt costuri pentru firme, spune seful BusinessEurope

Data publicarii: 08-05-2007 | International

Angajatorii din Uniunea Europeana vor cere luni Bancii Centrale Europene (BCE) sa ia in considerare ca dobanda cheie a BCE si euro tare reprezinta costuri pentru companii, a spus grupul BusinessEurope, citat de Reuters. "Vom spune reprezentantilor bancii centrale ca firmele sunt atente la costurile pe care le au", a declarat pentru Reuters secretarul general al grupului BusinessEurope, Philippe de Buck, inainte de o intalnire cu presedintele BCE, Jean-Claude Trichet si cu reprezentanti ai sindicatelor.

"Care sunt costurile companiilor? Bineinteles, salariile, ceea ce inseamna ca sustinem o moderatie a cresterii salariilor, dar si dobanda cheie, care reprezinta un cost pentru companii", a spus Philippe de Buck.

"BCE ar trebui sa ia in considerare si cursul de schimb valutar, deoarece si acesta este un cost si inflatia, deoarece poate avea un impact negativ asupra conturilor", a adaugat seful grupului BusinessEurope, citat de Reuters.

"Cand BCE va lua decizii de politica monetara in urmatoarele saptamani sau luni, ar trebui sa ia in considerare aceste trei elemente", a spus de Buck.

Analistii estimeaza ca BCE, care vrea sa mentina inflatia imediat sub 2%, va urca dobanda cheie cu 0,25% in iunie, pana la 4%, ca sa tempereze presiunile inflationiste generate de cresterea rapida a creditelor si de intarirea pietei muncii, alimentate de cresterea economiei din zona euro.

De Buck a mai spus ca euro, care s-a apreciat recent la niveluri record fata de dolarul american si fata de yen, este foarte tare.

"In acelasi timp insa, observam ca Germania este campioana exporturilor, deci avem putine motive sa ne plangem din cauza cursului valutar", a mai spus de Buck.

"Nu ne plangem in legatura cu actuala cotatie a euro, dar trebuie sa ne imaginam ce se va intampla ulterior. Este si responsabilitatea autoritatilor de decizie sa vada care vor fi consecintele pe termen lung, dar in ceea ce priveste acest aspect, mizam pe inteligenta BCE si mai ales a presedintelui ei", a spus secretarul general al grupului BusinessEurope, citat de Reuters.

NewsIn