Erste Bank intentioneaza sa preia banca Hypo Group Alpe-Adria

Data publicarii: 22-05-2007 | International

Erste Bank din Austria si doua banci de economii au intrat luni intr-o competitie pentru preluarea Hypo Group Alpe-Adria, in contextul in care proprietarii bancii Hypo discuta deja o oferta facuta de Bayern LB din Germania pentru banca detinuta partial de stat, relateaza Reuters. Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen, a doua banca din Austria, Kaerntner Sparkasse si Steiermaerkische Bank und Sparkasse au anuntat luni actionarii Hypo ca sunt interesate de preluarea unui pachet majoritar de actiuni la acest grup bancar.

Luni dimineata, provincia Carinthia a urcat la 1,6 miliarde euro (2,2 miliarde dolari) pretul tinta pentru pachetul de actiuni de 50% pe care intentioneaza sa il preia grupul Bayern LB din Germania, de la cuantumul de 1,5 miliarde euro, care a fost pretul tinta fixat initial.

Liderul populist de dreapta al Carinthiei, Joerg Haider, a spus la o conferinta de presa in capitala provinciei Klagenfurt, ca este gata sa contramandeze licitatia daca Bayern nu este de acord cu pretul tinta fixat, potrivit agentiei austriece de stiri APA, preluata de Reuters.

"Am evaluat intreaga banca la aproximativ 3,2 miliarde euro", a spus Haider, citat de APA, preluat de Reuters. Daca Bayern LB nu este de acord cu acest pret, Haider a spus ca "va analiza alte oferte pentru o oferta publica initiala", potrivit APA.

Seful holdingului de companii al provinciei Kaerntner Landesholding, al carui board se va intruni in cursul zilei de luni, a mers la Munchen ca sa negocieze cu Bayern LB si va organiza o conferinta de presa la intoarcerea la Klagenfurt, potrivit APA.

Carinthia detine 45% dintre actiunile Hypo si vrea sa vanda parte din acest pachet de actiuni. Asiguratorul Grazer Wechselseitige are o participatie de 41,5% la grupul Hypo si intentioneaza sa vanda cel putin 16% din ea. Un grup condus de directorul general al Hypo, Tilo Berlin, detin 9% din Hypo Group Alpe-Adria, iar angajatii detin restul actiunilor companiei.

Haider a facut publica oferta companiei Bayern LB saptamana trecuta, dar reprezentantii companiei au refuzat sa dea declaratii de la publicarea ofertei.

Banca detinuta de statul bavarez intentioneaza sa nu i se mai impuna restrictii de afaceri acasa si vrea sa se extinda in scetorul bancar de retail in strainatate, la fel ca si pe pietele emergente in crestere rapida din Europa. Bayern LB a pierdut o licitatie pentru preluarea BAWAG P.S.K. anul trecut.

Haypo aproape si-a dublat activele in ultimii trei ani, mai ales in Italia, Croatia si Slovenia, iar Erste Bank a precizat in comunicatul sau ca acesta este motivul pentru care Erste Bank este interesata de preluarea Hypo.

"Cele trei banci cred ca in regiunile din sud-estul Europei exista un potential puternic de crestere", se spune in comunicatul Erste. Erste Bank nu a precizat cat este dispusa sa ofere pentru preluarea Hypo.

O evaluarea la 3,2 miliarde euro ar corespunde la aproximativ de 2,5 ori mai mult decat valoarea contabila a grupului Hypo.

Hypo a fost in atentia presei anul trecut, cand auditorii au aratat ca firma a ascuns pierderi de aproximativ 300 milioane euro provenite din schimburi nefunctionale in 2004. Banca a trebuit sa isi reevalueze conturile si sa caute capital proaspat ca sa isi ridice registrele contabile, spune Reuters.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: