Valoarea serviciilor turistice in Romania ar putea depasi 11 mld euro pana in 2017
Data publicarii: 09-08-2007 | TurismLanturile hoteliere internationale sunt tot mai interesate de intrarea pe piata romaneaca, in conditiile in care in urmatorii zece ani valoarea serviciilor turistice ar putea depasi 11 miliarde euro luand in calcul o rata anuala de crestere de 7,9%, potrivit World Travel & Tourism Council (WTTC).
Potrivit studiului dat publicitatii de catre compania Peacock Hotels, in cinci ani Capitala va beneficia de inca 6.200 de camere de hotel in proiecte hoteliere noi. In 2007 vor putea fi inaugurate 500 de camere, anul viitor alte 2.000, in 2009 circa 1.300, in 2010 inca aproape 1.300, pentru ca in 2011 sa fie lansate pe piata 1.273 de camere noi. Potrivit WTTC, principalele retele internationale care intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, in perspectiva urmatorilor trei-patru ani, sunt Kempinsky, Hyatt sau Sheraton.
"Bucurestiul este o tinta atractiva si prezinta un mare potential de dezvoltare in comparatie cu alte orase din Europa, atat in ce priveste nivelul mediu de ocupare, cat si marimea tarifului net obtinut. Piata romaneasca este dominata de hoteluri de trei si patru stele, acestea reprezentand 66% din totalul facilitatilor hoteliere existente. In ceea ce priveste hotelurile de cinci stele din Bucuresti, singurele care raspund sau se apropie simtitor de exigentele categoriei, acestea sunt in numar de numai sase, cu o capacitate totala de 1.467 camere", se mai arata in raportul Peacock Hotels.
In plus, in proiectele de dezvoltare imobiliara din Bucuresti a aparut, ca nou concept, integrarea in proiecte mai ample cu spatii rezidentiale si complexe comerciale si a hotelurilor de capacitate ce variaza intre 250 pana la 350-400. In aceasta categorie intra proiectele initiate de River Invest - Sema Park in vestul orasului, proiectul AFI Europe/NCH - Cotroceni Park sau dezvoltarea proiectului grupului spaniol Fadesa.
In locul asa-numitei Case Radio, aflata in zona centrala a Bucurestiului va fi dezvoltat un proiect imobiliar de catre Plaza Center, in parteneriat public - privat, proiect care va avea o suprafata construita de 360.000 metri patrati. Ansamblul va fi dezvoltat in trei etape, in urmatorii sase ani, si va include o zona comerciala, spatii de birouri si peste 300 camere de hotel clasificate la cinci stele. Un alt proiect hotelier este cel situat la intersectia dintre Calea Victoriei si strada Lemnea, foarte aproape de viitoarea investitie initiata de Academia Romana, care si-a propus sa construiasca un hotel de patru stele pentru reuniuni. Proiectul ar urma sa fie realizat printr-o asociere in participatiune, Academia participand cu un teren de 3.500 mp, iar finantarea fiind asigurata de firma care va realiza hotelul.
Noile proiecte de cinci stele vor fi situate atat in vecinatatea zonei centrale, cat si in sud-estul, vestul si nordul capitalei, urmand sa genereze aproape 1.100 de camere in viitorii trei-patru ani, potrivit aceluiasi studiu. Analistii companiei sustin ca nordul Capitalei a fost capul de afis al dezvoltarii de pana acum, dar acest lucru nu a fost decat o repetitie generala pentru ce urmeaza sa se intample in zona pana la sfarsitul deceniului.
"Explozia investitionala in domeniul hotelier va atinge apogeul in urmatorii cinci-sase ani, atragand o dublare a capacitatii existente la nivelul capitalei si cresterea semnificativa a celei nationale", sustin specialistii Peacock Hotels in raport.
Compania Peacock Hotels ofera consultanta dezvoltatorilor de proiecte hoteliere si este reprezentantul in Romania si Moldova al Golden Tulip Inns&Resorts.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?