Activele fondurilor de pensii facultative au urcat cu 25% in perioada 21-28 septembrie
Data publicarii: 04-10-2007 | AfaceriValoarea activelor nete ale celor sase fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 25,49% in intervalul 21 - 28 septembrie pana la 1,853 milioane lei (552.384 euro), potrivit datelor publicate joi de arbitrul pensiilor private.
La data raportarii, erau active sase fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata) si Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), potrivit arbitrului pensiilor private.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat luna trecuta al saptelea fond pe segmentul pensiilor facultative, OTP Strateg, administrat de OTP Garancia Asigurari, insa acesta nu a inceput inca activitatea. Reprezentantii companiei au declarat la inceputul acestei luni ca fondul va demara activitatea cel tarziu la sfarsitul lui septembrie.
Numarul total de participanti atras de cele sase fonduri de pensii facultative este de 14.543, distribuiti astfel: AZT Moderato - 1.783 de participanti si cu o valoare a activului net de 855.708 lei, BCR Prudent - 283 de participanti, cu un activ net de 29.536 lei, ING Clasic - 3.504 de participanti, cu un activ net de 463.401 lei, Pensia Mea - 1.789 de participanti, cu un activ de 227.524 lei, AZT Vivace - cu un activ net de 138.785 lei si 1.738 participanti si ING Optim - cu un activ net de 138.792 lei si 990 de participanti.
Cea mai mare crestere fata de saptamana anterioara a fost inregistrata de ING Optim, care a urcat cu 92,77%, in timp ce ING Clasic a crescut cu 43,39%. Valoarea activelor nete ale fondului Pensia Mea a urcat cu 22,90%, iar valoarea activelor AZT Vivace a crescut cu 28,28%. Activul net al AZT Moderato a urcat cu 12,31% fata de saptamana precedenta, iar activele nete ale BCR Prudent au avansat cu 3,35%.
Pe piata pensiilor facultative, ING a lansat doua fonduri, ING Clasic si ING Optim, insa ultimul si-a inceput activitatea acum o luna.
CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.
Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.
Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007. In acest an, contributiile pentru pensiile facultative ar urma sa insumeze 40-50 milioane euro, iar numarul participantilor ar putea ajunge la 200.000, potrivit unor estimari initiale ale CSSPP.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului