Ministrii de finante ai G7 vor analiza vineri economia globala dupa criza din vara

Data publicarii: 18-10-2007 | International

Ministrii de finante ai grupului informal G7 se vor reuni vineri la Washington pentru a dezbate problemele economiei mondiale dupa criza financiara din aceasta vara, insa discutiile s-ar putea concentra din nou asupra nemultumirilor europene privind depreciere dolarului american, anunta AFP.

"Este clar ca recentele tulburari financiare au reprezentat unul din subiectele ce au atras atentia mondiala iar o mare parte din reuniunea G7 va fi consacrata asadar acestor probleme", a asigurat miercuri sub-secretarul Trezoreriei americane insarcinat cu afacerile interne, David McCormick.

Intrunirea pe probleme financiare a G7 reuneste ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ai celor mai industrializate sapte natiuni de pe glob (Germania, Canada, Statele Unite ale Americii, Franta, Italia, Japonia si Regatul Unit).

McCormick a salutat "indiciile ce arata ca situatia a inceput sa se stabilizeze pe anumite piete" financiare, chiar daca "recunoastem faptul ca vom avea nevoie de timp pentru a absorbi dificultatile recent intampinate".

Va fi dificil pentru participantii la intrunirea ministrilor de finante a G7 sa uite consecintele crizei, in timp ce Fondul Monetar International a anuntat modificarea in sens negativ a nivelului cresterii economice globale pentru anul 2008, pana la 4,8%, fata de 5,2% cum era prevazut initial.

Implicate intr-o criza imobiliara ce inca nu a luat sfarsit, Statele Unite ale Americii vor fi afectate considerabil, fiind nevoite sa se multumeasca cu un nivel de crestere de doar 1,9% pentru anul urmator.

Guvernatorul bancii centrale a Italiei, Mario Draghi, trebuie sa prezinte in cadrul intrunirii progresele Forumului privind Stabilitatea Financiara (FSF), pe care il prezideaza.

FSF lucreaza in particular cu agentiile de rating, acuzate de amplificarea crizei financiare, a indicat McCormick.

Ministrul american de finante, Henry Paulson, a precizat marti ca agentiile de rating trebuie sa-si analizeze activitatea, oficialul american marcand astfel un punct de convergenta a parerilor pe acest subiect printre participantii la reuniunea G7.

Ministerul american de finante nu a precizat daca problema ratelor de schimb va fi unul dintre subiectele de pe agenda G7.

Este probabil ca europenii vor apara argumentele lor privind taria monedei europene, chiar daca nu toti participantii vor impartasi acelasi grad de ingrijorare privind efectul aprecierii monedelor lor nationale.

Ministrul de finante olandez, Wouter Bos, a precizat saptamana trecuta ca europenii vor merge la Washington cu "un mesaj de incredere in propria lor economie, si un mesaj pentru ceilalti: ratele lor de schimb ar trebui sa reflecte fundamentele economiilor acestora".

Acest mesaj ar putea sa fie influentat de verdictul FMI, insitutia financiara internationala estimand ca dolarul este in continuare supraevaluat in raport cu fundamentele economice.

Pe de alta parte, Statele Unite ale Americii risca sa tina un discurs similar vis-a-vis de China, pe care o acuza de mentinerea artificiala a yuanului la un nivel redus cu scopul de a sustine exporturile.

Printre celelalte teme abordate, ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale au amintit de asemenea "de comert, de reforma institutiilor financiare internationale, de problemele privind dezvoltarea economica, de energie si de mediul inconjurator".

Paulson va prezenta ideea crearii unui fond pentru investitii in tehnologia ecologica, ce contribui "la finantarea proiectelor energetice non-poluante in cadrul tarilor in curs de dezvoltare".

Intrunirea G7 se va termina cu o intalnire in care se va discuta problema fondurilor suverane (fonduri de investitii controlate de stat), in prezenta reprezentantilor statelor ce dispun de asemenea fonduri: China, Corea de Sud, Kuweit, Norvegia, Rusia, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: