Piata leasingului va ajunge la 4,3 miliarde euro la sfarsitul anului 2007
Data publicarii: 18-10-2007 | AfaceriPiata leasingului autohton va ajunge la 4,3 miliarde euro in 2007, inregistrand o crestere de 32% fata de 2006, cand au fost finantate bunuri in valoare de peste 3, 26 miliarde euro, a spus joi presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii financiare nebancare (ALB), Kerem Sekizyarali.
"In prezent, sunt inregistrate la BNR 37 de unitati financiare de leasing in registrul special si 217 unitati de leasing inscrise in registrul general", a declarat seful serviciului pentru reglementarea activitatii financiare si institutii financiare nebancare din BNR, Angela Dimonu.
Conform estimarilor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), piata leasingului va ajunge la 4,3 miliarde euro la finele lui 2007, in crestere cu 32% fata de anul precedent.
Reprezentantii ALB estimeaza ca firmele inscrise la asociatie vor finanta bunuri 3,2 miliarde de euro pana la sfarsitul anului, in crestere cu 40% fata de 2006. In primele sase luni, IFN-urile insrise la ALB au finantat bunuri in valoare de 1,53 miliarde euro.
In structura portofoliului finantarilor ALB, echipamentele au o pondere de 376 milioane euro, in primele sase luni, vehiculele - 1,03 miliarde euro iar sectorul imobiliar contabilizeaza 133 miliona euro.
Presedintele ALB, Kerem Sekizyarali, estimeaza ca, la sfarsitul anului, vehiculele vor avea o pondere de 1,44 miliarde euro, echipamentele - 526 milioane euro, iar sectorul imobiliar - 186 milioane euro.
Sekizyarali a declarat ca in primele sase luni ale anului, piata de leasing romaneasca a finantat bunuri de 2,17 miliarde euro, estimand ca va ajunge la sfarsitul anului sa finanteze bunuri de 4,3 miliarde euro, insemnand o crestere de 32% fata de 2006.
"In momentul de fata, finantarile in leasing, realizate de membrii ALB, detin peste 70% din totalul finantarilor in lesing din Romania. Aceasta inseamna o crestere cu aproape 120% fata de 2006", a declarat Sekizyarali.
In 2007, cea mai mare crestere a inregistrat-o sectorul imobiliar, care a urcat cu 207% fata de 2006.
Conform statisticilor APIA, s-au semnat peste 146.000 de contracte pentru sectorul IT in primele sase luni ale anului, pentru autovehicule utilitate (intre 3,5 si 18 tone) s-au semnat 7.894 contracte, iar pentru autovehicule mai mici de 3,5 tone au fost 15.918 contracte semnate.
Potrivit acelorasi rapoarte, leasingul pentru utilitarele de import a reprezentat 46% din totalul contractelor semnate in primele sase luni, in timp ce autovehiculele utilitare autohtone au reprezentat 54%.
In ceea ce priveste piata totala a lesingului, vehiculele domina ca procent, inregistrand o crestere de 70% fata de anul precedent, in timp ce finantarea in leasing a echipamentelor se estimeaza ca va creste cu 22% fata de 2006.
Cea mai mare crestere a avut-o segmentul leasingului imobiliar, care are o crestere de 7,2% in 2007 fata de anul trecut.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice