Profitul net al Piraeus Bank a crescut cu 50% in primele noua luni ale anului

Data publicarii: 01-11-2007 | International

Piraeus Bank, a patra banca a Greciei, a afisat miercuri o crestere cu 50% a profitului net din primele noua luni ale anului, peste asteptari, si si-a majorat tinta de profit pentru intervalul 2007-2010, consemneaza Reurs.

Castigurile Piraeus au crescut pana la 512,1 milioane euro (470 milioane dolari), sustinute de extinderea solida a creditarii din sectorul de retail si de castiguri unice de capital. Analistii care au participat recent la un sondaj Reuters au estimat, in medie, un profit net de 486 milioane euro.

"Rezultatele au fost peste asteptari, iar cresterea de pe piata interna si de pe pietele internationale a fost puternica si mai rapida decat a competitorilor, ceea ce inseamna castiguri la nivel de cota de piata", a spus un analist de la compania P&K Securities, Panagiotis Kladis, citat de Reuters. "Ne asteptam ca Piraeus Bank sa aiba rezultate bune si in trimestrul al patrulea", a adaugat Kladis.

Bancile grecesti au avut de castigat de pe urma unei explozii a creditarii in ultimii trei ani, in contextul extinderii imprumuturilor facute de populatie pentru cumpararea de proprietati si bunuri casnice. La cresterea profiturilor a contribuit si extinderea operatiunilor in sud-estul Europei.

"Cresterea rapida a profitabilitatii si a volumului afacerilor continua", a spus presedintele Piraeus, Michael Sallas.

"Aceste rezultate, finalizarea recenta a unei majorari de capital cu 1,35 miliarde euro si extinderea rapida a activitatilor noastre in sud-estul Europei au facut sa fie nevoie de revizuirea planului nostru de afaceri", a mai spus seful Piraeus Bank.

Piraeus Bank, care a strans recent 1,35 miliarde euro printr-o emisiune de titluri pentru finantarea cresterii si a achizitiilor, este prezenta si pe pietele din Romania, Bulgaria, Serbia, Egipt, Albania, Ucraina si Statele Unite ale Americii.

Planul revizuit de afaceri al grupului bancar tinteste obtinerea unui profit de 1,2 miliarde euro in 2010, in crestere fata de tinta anterioara de 1 miliard euro si de avansul mediu anual al castigurilor, de 29%. Piraeus Bank vrea, de asenenea, sa isi extinda reteaua de unitati pana la 1.200 in 2010, fata de 1.000 planificate anterior.

In martie 2007, Piraeus Bank a lichidat detinerea de 8% din actiunile Bank of Cyprus, dupa respingerea propunerii sale de preluare, si a obtinut astfel un castig de capital de 153 milioane euro.

Excluzand castigurile din aceasta vanzare si renuntarea la o afacere comuna cu ING in 2006, profitul de baza al Piraeus Bank a crescut cu 52%, pana la 358,8 milioane euro.

Veniturile nete din dobanzi ale Piraeus Bank au crescut cu 28% in primele noua luni ale anului, pana la 642,1 milioane euro, iar veniturile din comisioane au avansat cu 25%. Creditarea din sectorul ipotecar a urcat cu 29%, iar creditele de consum s-au extins cu 43%. Marja neta a dobanzilor a fost de 3,01%.

Piraeus Bank a anuntat ca va acorda un dividend intermediar de 0,36 euro/actiune, fata de cel ajustat de 0,51 euro/actiune, pe care l-a platit in perioada echivalenta din 2006.

Actiunile Piraeus se tranzactioneaza la un pret de 12,6 ori mai mare decat estimarile de castig pe titlu pe 2007, nivel similar cu al altor banci asemanatoare, potrivit Reuters Estimates. Cotatia actiunilor Piraeus Bank a urcat cu 12% de la inceputul anului, sub evolutia indicelui general al bursei grecesti, care a avut o crestere de 21%.

Piraeus Bank este prezenta pe piata romaneasca prin subsidiara Piraeus Bank Romania.

NewsIn