Traian Basescu: Romanii nu au niciun motiv sa le fie rusine

Data publicarii: 05-11-2007 | Politica

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca romanii nu au niciun motiv sa le fie rusine, nici in tara, nici in afara ei, ca este solidar cu cei care se afla in Italia si ca statul roman nu va accepta niciodata umilirea cetatenilor sai.

Seful statului le-a transmis romanilor ca nu au de ce sa se rusineze de faptele concetatenilor lor care comit infractiuni si ca statul roman si toti cetatenii sai dezaproba aceste fapte. Traian Basescu si-a exprimat solidaritatea cu romanii aflati in strainatate si a cerut acelasi lucru de la romanii ramasi acasa. "Romanii nu au niciun motiv sa aiba sentimentul de rusine. Romanii si statul roman sustin pedepsirea oricarei infractiuni, dar nu va accepta niciodata umilirea a sute de mii de romani pentru ca asa da bine unor politicieni aflati in campanie, indiferent unde s-ar afla ei. Solidaritatea noastra, a romanilor de acasa cu cei din strainatate trebuie sa functioneze", a afirmat seful statului. El a atentionat presa sa incerce la randu-i acelasi exercitiu de solidaritate si sa incerce sa priveasca din perspectiva celor care traiesc in strainatate, sugerand ca aceasta a exagerat prezentand evenimentele ultimelor zile.


Sursa: NewsIn

Totodata, Basescu a condamnat ca sef al statului roman infractiunile comise de romani, dar si orice incalcare a drepturilor civile ale acestora, indiferent unde s-ar afla.

Seful statului a facut totodata un apel si catre politicienii romani si italieni, ca prin declaratiile lor sa nu agraveze si mai mult situatia si a opinat ca responsabile de escaladarea violentei imigrantilor sunt atat autoritatile romane, cat si cele din peninsula.

Traian Basescu i-a mai asigurat pe romani ca autoritatile isi vor face datoria si ii vor proteja. Totodata el a condamnat atat actiunile violente ale romanilor asupra italienilor, cat si cele ale italienilor asupra romanilor. "Crimele sunt de neiertat, dar si abuzurile si umilintele sunt de neacceptat", a mai afirmat presedintele.

Presedintele a anuntat ca a mai cerut MAE sa ia o serie de masuri precum sesizarea CE asupra decretului italian ce permite expulzarile, infiintarea de urgenta de noi consulate si realizarea unui plan pentru incluziunea romilor la nivel european.

NewsIn