Marile orase au fost in topul destinatiilor turistice in primele noua luni din 2007
Data publicarii: 05-11-2007 | TurismBucurestiul si municipiile au reprezentat, in primele noua luni, 45,5% din sosirile in structurile turistice cu cazare, pe locul doi fiind alte statiuni si trasee turistice (14,7%), urmate de zona litorala (14,2%), statiunile montane (13,9%), statiuni balneare ( 10,6%) si Delta Dunarii (1,1%).
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), 45,5% din numarul sosirilor si 29,9% din innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in perioada ianuarie-septembrie 2007, au fost inregistrate in Bucuresti si in orasele resedinta de judet, cu exceptia orasului Tulcea. Pe locul doi se situeaza statiunile balneare - 25,2% innoptari si 10,6% sosiri, urmate de statiuni din zona litorala, cu exceptia Constantei - 24,1% innoptari si 14,2% sosiri -si statiuni din zona montana - 10,2% innoptari si 13,9% sosiri.
Totalul sosirilor inregistrate in structurile de primire turistica in primele noua luni ale anului a fost de 5418,2 mii, in crestere cu 12,6% fata de perioada similara a anului 2006.
Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 77,3 % din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 22,7 % din numarul total de sosiri, ponderi aproximativ egale cu cele din perioada ianuarie-septembrie 2006, se arata intr-un comunicat al INS.
Potrivit datelor Institutului, cresteri s-au inregistrat la toate tipurilor de structuri de primire turistica, cu exceptia hanurilor, taberelor de elevi si prescolari si a popasurilor turistice.
Innoptarile inregistrate in aceasta perioada in structurile de primire turistica au fost de 16472,2 mii, cu 8,7% mai mult decat in primele noua luni din 2006.
Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat
82,5 % din numarul total de innoptari, in timp ce turistii straini au reprezentat 17,5 % din numarul total de innoptari.
Cresteri insemnate ale innoptarilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare s-au inregistrat in urmatoarele tipuri: casute turistice, hosteluri, hoteluri pentru tineret, pensiuni turistice urbane, pensiuni turistice rurale
In acelasi timp, INS precizeaza ca s-au inregistrat scaderi fata de perioada similara a anului precedent la tabere de elevi si prescolari, campinguri si bungalouri.
Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost in perioada ianuarie-septembrie 2007 de 37,1 % pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 2,8 % fata de perioada corespunzatoare din anul precedent. Indici mari de utilizare a locurilor de cazare in primele noua luni din 2007 s-au inregistrat la spatii de cazare pe nave de croaziera (90,9 %), hoteluri (44,5 %).
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada ianuarie-septembrie 2007 de 5738,2 mii, in crestere cu 27,3 % fata de perioada corespunzatoare din anul precedent. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (94,0 %). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 61,7 % din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania.
Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in primele noua luni ale anului de 8458,6 mii, in crestere cu 23,6 %, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate (80,1 % din numarul total de plecari).
In luna septembrie 2007, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, atat sosirile cat si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat o crestere cu 11,4 %, respectiv 7,2 %.
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna septembrie 2007 au insumat 623,7 mii, in crestere cu 11,4 % fata de cele din septembrie 2006.
Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in luna septembrie 2007, 74,0 % din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 26,0 % din numarul total de sosiri, ponderi apropiate cu cele din septembrie 2006.
Sosirile in hoteluri detin in luna septembrie 2007 o pondere de 76,5 % din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare si au crescut cu 10,3 % fata de luna septembrie 2006.
Cresteri s-au inregistrat in toate structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, cu exceptia hotelurilor pentru tineret, hanurilor, vilelor turistice, campingurilor si popasurilor turistice.
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna septembrie 2007 au insumat 1884,6 mii, in crestere cu 7,2 % fata de cele din septembrie 2006.
Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in luna septembrie 2007, 80,7 % din numarul total de innoptari, in timp ce turistii straini au reprezentat 19,3 %, ponderi aproximativ egale cu cele din septembrie 2006.
Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in luna septembrie 2007 a fost de 39,1% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 3,3 % fata de luna septembrie 2006. Indici mari de utilizare a locurilor de cazare in luna septembrie 2007 s-au inregistrat la spatii de cazare pe nave de croaziera (96,2 %), hoteluri (46,7%).
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna septembrie 2007 de 753,6 mii, in crestere cu 38,6% fata de luna septembrie 2006. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (93,6 %). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 64,1% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania.
Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna septembrie 2007 de 1170,6 mii, in crestere cu 20,1%, comparativ cu luna septembrie 2006. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate (78,4 % din numarul total de plecari).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial