Topul averilor in euro ale eurocandidatilor

Data publicarii: 06-11-2007 | Politica

Becali se lauda cu 3 miliarde, iar Stolojan este unul dintre cei mai bogati pensionari ai tarii. La PNL, Daniel Daianu are o situatie financiara de invidiat, in timp ce udemeristul Frunda prospera si el, noteaza Cotidianul.

Are, conform propriei evaluari, 3 miliarde de euro, dar nici un singur leu in vreo banca. "Estimez valoarea totala a averii la 3 miliarde de euro", scrie cu mina sa patronul Stelei, Gigi Becali, in declaratia de avere depusa la jumatatea lunii trecute la Biroul Electoral Central. Asta pentru ca Becali vrea sa fie nu doar latifundiar, patron de echipa de fotbal, sef de partid, ci si europarlamentar. Daca se poate, cel mai bogat europarlamentar. Gigi Becali nu este insa singurul aspirant cu stare la fotoliul de europarlamentar. Cotidianul va prezinta astazi averile principalilor favoriti in cursa pentru PE. Cei mai bogati si cei mai saraci.

Becali nu este insa singurul om cu bani care candideaza pe lista PNG. Locul secund, avocatul Catalin Dancu. Acesta poate intra si el in rindul milionarilor din PE, gratie celor 4 vile pe care le detine si cabinetului de avocatura care, numai in ultimul an, i-a adus in jur de un milion de euro.

Stolojan joaca puternic la bursa
 
Al doilea in clasamentul eurocandidatilor milionari este liderul PLD, Theodor Stolojan. Fostul premier are actiuni la mai multe societati si imprumuturi acordate ce depasesc un milion de euro. Doar firmei copiilor sai le-a imprumutat 2.310.000 de lei pentru o investitie in turism. Seful liberal-democratilor mai are 23.000 de lei, 13.000 de euro si 16.000 de dolari in conturi, un apartament in Bucuresti si un automobil Matiz. Conform declaratiei de avere, Stolojan a primit in ultimul an un salariu de 54.000 de lei, ca si profesor la Universitatea Transilvania din Brasov, o suma aproape identica revenindu-i din pensia de la Banca Mondiala.

Cel mai bogat eurocandidat propus de PSD este fostul ministru de Externe Adrian Severin. Acesta detine 450 de metri patrati de teren in Busteni, parti din doua apartamente in Bucuresti, depozite bancare de 375.000 de lei si 250.000 de euro, doua autoturisme, obiecte de arta evaluate la 32.000 de euro si venituri importante din diversele activitati in care este implicat, care depasesc 100.000 de lei pe an. Cu un loc deasupra lui Severin, primul pe lista, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, are un apartament in Bucuresti, o Dacia Logan si trei terenuri in Cimpulung Moldovenesc, neimpozabile.

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu este cel mai bogat eurocandidat al PNL. Numai in acest an, acesta si-a deschis trei conturi bancare in care a varsat 210.000 de euro si 460.000 de lei. La acestea se adauga actiunile la mai multe societati si fonduri de investitii, evaluate la mai bine de 760.000 de lei, dividente de 100.000 de lei, cinci terenuri, casa in Bucuresti si alte venituri de aproape 150.000 de lei.

Capul de lista al PNL, avocata Renate Weber, are doar doua apartamente, unul in Bucuresti si altul in Brasov, o masina si conturi bancare de 37.000 de euro, respectiv 23.000 de lei. In schimb, locul 6 pe lista liberala, Csibi Magor Imre, candideaza cu sanse reale la titlul de cel mai sarac europarlamentar roman. Csibi traieste doar din salariul de la Camera Deputatilor. Nu are case, terenuri, masini si conturi. Ce-i drept, nici datorii.

Frunda, un avocat prosper
 
Monica Iacob Ridzi este doar a patra pe eurolista democratilor, dar probabil prima la capitolul avere. Aceasta detine impreuna cu sotul nu mai putin de 7 case si cinci terenuri in zona Petrosani, o parte dintre ele obtinute prin mostenire. Si eurodeputatul Marian Jean Marinescu poate fi considerat un om cu stare: doua apartamente, conturi bancare si actiuni la numeroase societati din Craiova. Senatorii Maria Petre si Rares Niculescu, locurile 6-7, au averi modeste: o casa, ceva pamint si datorii bunicele.

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy este, dupa Gigi Becali si Theodor Stolojan, probabil cel mai instarit eurocandidat. Frunda detine patru imobile, patru terenuri, bijuterii si obiecte de arta estimate la 70.000 de euro, 160.000 de lei, 65.000 de euro si 20.000 de dolari in conturi. In plus, senatorul maghiar mai este actionar la citeva societati, valoarea titlurilor sale depasind 290.000 de euro.

Singurul candidat independent pentru PE, pastorul Tökes Laszlo, are impreuna cu sotia sa trei terenuri si doua case in judetul Bihor. La acestea se adauga un autoturism Cielo si o modesta colectie de pictura moderna estimata la 4.000 de euro.

Integral in Cotidianul

Redactia BankNews.ro te invita sa comentam impreuna aceasta stire pe Yahoo Messenger. Adauga adresa banknews_punct_ro@yahoo.com in lista ta de prieteni.