Liber la E-uri: Ministerul Sanatatii introduce aditivi periculosi in alimente

Data publicarii: 15-11-2007 | Diverse

Ordinul nr. 438/295/2002, privind aditivii alimentari, va fi modificat printr-un proiect de act normativ elaborat de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. La prima vedere pare ca, in sfarsit, autoritatile din Romania s-au trezit si vor sa ne scape de E-urile periculoase. In realitate, proiectul scoate cateva E-uri, de ochii lumii, si adauga altele, mai nocive. In plus, actul normativ majoreaza considerabil cantitatile maxime admise ale aditivilor din produsele alimentare. Potrivit acestuia, prezenta unui aditiv alimentar nu va mai fi autorizata pentru preparatele pe baza de cereale prelucrate si alimentele pentru sugari si copii de varsta mica.

Totodata, E 400-404, E 406, E 407, E 410-415, E417, E 418 si E 440 vor fi interzise la fabricarea minijeleurilor, definite ca jeleuri de consistenta dura, ingerate dintr-o singura inghititura dupa introducerea in gura. Din lista cu conservanti si antioxidanti autorizati conditionat, adica in doze cu maxime stabilite de lege, din cauza faptului ca sunt daunatori, dispar E 216 si E 217. De precizat ca E 217 era deja interzis in mai multe tari.

Conservantii si antioxidantii autorizati conditionat se elimina definitiv din compozitia crevetilor preparati, a cozilor de raci preparate si preambalate si a molustelor preparate si marinate, precum si din suplimentele alimentare dietetice lichide. In schimb, acestea vor fi permise la prepararea crustaceelor si molustelor tratate termic si in suplimentele alimentare comercializate sub forma lichida.

Liber la nitrit de potasiu

E 249, nitrit de potasiu, este un fixator de culoare si agent de conservare pentru carne. Acesta poate produce ameteli, dureri de cap si este potential cancerigen, nefiind permisa utilizarea in alimentele pentru sugari si copii. In ordinul actual era admis, in cantitate de 150 mg/kg, in produsele din carne netratate termic, afumate si uscate. In modificarile legislative, cantitatea este permisa in toate produsele din carne. E 250, nitrit de sodiu - poate provoca hiperreactivitate si alte reactii adverse, fiind potential cancerigen, fiind restrictionat in multe tari. In prezent, este admisa o cantitate de 150mg/kg la alte produse din carne afumata si produse din carne in conserva. Potrivit proiectului de ordin, in produse din carne traditionale conservate, cum ar fi Paprikas si Selsky salam, cantitatea maxima permisa de nitrit de sodiu va fi de 180 mg/kg.

Integral in Gardianul

Lista de aditivi alimentari (E-uri) periculosi

  • E123 ...E239áá - sunt posibili cancerigeni
  • E 621 - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
  • E320 - E321, E211 - acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
  • E251 - nitrat de sodiu, cancerigen
  • E252 - nitrat de potasiu, cancerigen
  • E120, E127, E141, E160 - alergici
  • E127 - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice
  • E102 - tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic
  • Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C naturala. (mai bine luati o lamaie!)

E-uri de care trebuie sa ne ferim

COD DENUMIRE RISC UNDE IL GASIMá

  • E110 Sunset yellow - colorant galbená Cancerigen Dulciuri, prajituri, budinci sucuriá
  • E123 Amarant - colorant rosuá Cancerigen, interzis in SUA si Rusiaá Dulciuri, jeleuri, branza topitaá
  • E124 Ponceau 4R - colorant rosuá Toxic interzis in SUA Mezeluri
  • E127 Eritrozina - colorant rosuá Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la omá Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoareá
  • E128 Rosu 2 G - colorantá Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australiaá Carne de hamburgeriá
  • E211 Acidul benzoic si derivatii sai posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noiá Unele bauturi racoritoare
  • E220/E228 Sulfiti - conservantiá Provoaca alergiiá Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de viná
  • E230 Bifenil - conservantá Toxic, interzis in Australia , (permis la noi?)á Citrice
  • E231á Ortofenilfenol - conservantá Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.á Cirtice
  • E233 Tiabendazol - conservantiá Toxic. Interzis in Australiaá Citrice
  • E249/E252 Nitrati si nitriti - conservantiá Posibil cancerigená Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branzaá
  • E320 Butil-hidroxi-anisol BHA-conservantá Posibil cancerigená Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecatá
  • E425 Glucomanan - agent de texturaá Toxic respiratorá Jeleuri
  • E621 Glutamat monosodic MSGá Provoaca efecte neurotoxice Condimente, supe concentrateá
  • E95 Acetsulfam K - indulcitorá Posibil cancerigen, interzis in SUAá Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
  • E954 Zaharina - indulcitorá Posibil cancerigená Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare

E-uri bune

  • E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
  • E407 - caragenanul, emulsifiant natural
  • E322 - lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
  • E421 - manitolul de cofetarie
  • E300 - riboflavina sau Vitamina B2
  • E440 - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
  • E140 - clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro:
Folosim cookies pentru functionarea corecta a site-ului, masurarea traficului si functionalitati care ne permit sa iti prezentam un continut particularizat preferintelor tale. Pentru retragerea acordului pentru cookies, te rugam sa consulti Politica de Cookie. De asemenea, te invitam sa parcurgi Politica noastra de Confidentialitate, ce a devenit aplicabila incepand cu luna mai 2018.
DA, ÎNTELEG