Cei mai multi romani se considera cetateni europeni

Data publicarii: 30-11-2007 | Diverse

Conform unui studiu realizat de Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane, mai mult de 70% dintre concetatenii nostri considera ca integrarea in Uniunea Europeana e un lucru pozitiv, iar aproape 69,3% dintre romani se considera cetateni europeni. Cele mai numeroase raspunsuri privind sursele de informare despre UE s-au concentrat in zona mass-media locala - 58,8%, si primarii, cu 44,9%.

Locuri aproape identice le ocupa scoala - 27,7%, biserica - 23,9%, si organizatiile nonguvernamentale - 22,3%, ca si centrele de informare europeana - 19,7%. Conform studiului, realizat inaintea alegerilor pentru Parlamentul European, 55,9% dintre romani erau decisi sa mearga la vot si doar 13,9% nu intentionau sa voteze. Acelasi material arata ca romanii sunt inca foarte interesati sa lucreze in Europa. Ei cred ca un loc de munca intr-un stat european le-ar aduce un nivel de trai mai ridicat (64,7%), ca si un salariu mai bun (64,3%).

Cu toate acestea, romanii nu vor sa isi stabileasca domiciliul in alt stat european, 74,4% declarand ca privarea de mediul familial pe termen lung constituie un dezavantaj. Cele mai cautate joburi pe piata europeana a muncii sunt cele de muncitori necalificati din constructii si agricultura - 58,4%, ingrijitori la domiciliu pentru persoane in varsta -  49,2%, specialistii IT - 39,1% , baby sitter - 36,1%, ramanand la urma profesiile din domeniul sanatatii si protectiei sociale - medici (34,9%) si asistenti sociali (18,5%). Din pacate, nu cunosc prevederile legale din legislatia romaneasca si cea europeana privind formarea profesionala 53% dintre intervievati.

Curentul