CNA: Antena 3, OTV si Realitatea TV au comis cele mai multe greseli lingvistice

Data publicarii: 01-02-2008 | Media

Un raport de monitorizare a calitatii limbii romane vorbite in audiovizual, realizat de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Institutul de Lingvistica al Academiei, arata ca la posturile Antena 3, OTV si Realitatea TV au fost comise cele mai multe greseli lingvistice.

Potrivit celui de-al doilea raport de monitorizare a calitatii limbii romane folosite in audiovizual, intocmit pentru perioada 26 noiembrie - 11 decembrie 2007, la postul Antena 3 au fost comise cele mai multe greseli lingvistice, in numar de 68. Pe pozitia a doua se afla posturile OTV si Realitatea TV, cu cate 39 de greseli lingvistice fiecare. Dintre radiouri, la Kiss FM s-a gresit de 19 ori, la Radio 21, de 12 ori, iar la ProFM au fost comise 11 greseli. 

Prezent la Realitatea TV, George Pruteanu a spus ca sfatuieste posturile de televiziune sa angajeze un lingvist. "Sfatuiesc toate posturile serioase de televiziune sa aiba un consilier de limba romana, fiindca problema a atins nivelul de alarma", a declarat acesta. Pruteanu a adaugat ca "televiziuni serioase pun pe burtiere texte fara diacritice, ceea ce este un stil de cretinism la ora actuala".

Cercetatorii de la Institutul de Lingvistica au dat si cateva exemple de greseli comise in audiovizual. "Printre cratitele aburinde" (Acasa TV, 4 decembrie), "Daca femeii ii place culorile ros-albe, ce sa-i faci?" (Info Pro, 4 decembrie), "Cat de efemera este gloria si puterea" (Realitatea TV, 10 decembrie), "In fiecare zi, acest partid, in frunte cu Traian Basescu, pierd cate cinci la suta, nici nu-si dau seama" (Antena 3, 5 decembrie), sunt numai cateva din greselile pe care echipa de cercetatori de la Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" le-a detectat.

Potrivit Articolului 88 din Codul audiovizual, "radiodifuzorii au obligatia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice si morfologice ale limbii romane, stabilite de Academia Romana". Primul raport de monitorizare a calitatii limbii romane folosite in audiovizual, intocmit pentru perioada 15 octombrie - 25 noiembrie, releva faptul ca tot postul Antena 3 s-a clasat pe prima pozitie ca numar de greseli comise, 64. Pe pozitia a doua s-a clasat postul B1TV, cu 63 de erori, iar pe pozitia a treia s-a situat TVR 2, cu 54 de greseli. Potrivit aceluiasi raport, in clasamentul radiourilor la care au fost comise cele mai multe greseli gramaticale, pe prima pozitie a fost Info Pro, cu 19 greseli, iar pe locul al doilea s-au clasat posturile Kiss FM si Radio 21, cu cate 14 greseli.

Echipa de cercetatori a realizat raportul in urma a 180 de ore de monitorizare, in perioada 26 noiembrie - 11 decembrie 2007, si a urmarit, in special, transmisiunile de la orele de varf. Au fost monitorizate emisiunile de stiri si de dezbateri de la 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, ProTV, Realitatea, Acasa, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, National TV, Antena 3, B1 TV, OTV) si sase posturi de radio (Radio Romania Actualitati, Kiss FM, Europa FM, Pro FM, Radio 21, Radio Info Pro). Monitorizarea a fost realizata de o echipa de cercetatori de la Institutul de Lingvistica formata din Blanca Croitor-Balaciu, Adina Dragomirescu, Isabela Nedelcu, Alexandru Nicolae, Irina Nicula, Carmen Mirzea-Vasile, coordonata de Marina Radulescu-Sala si Rodica Zafiu.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) este autoritatea publica autonoma, aflata sub control parlamentar, care reglementeaza activitatea radiodifuzorilor. CNA elibereaza licente audiovizuale, autorizatii de retransmisie si decizii de autorizare audiovizuala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: