Jumatate dintre firmele europene achizitionate prin credite nu si-au atins tintele de castig
Data publicarii: 14-02-2008 | AfaceriAproape jumatate dintr-un grup de 36 de firme cumparate prin credite de fonduri private de investitii nu au reusit sa isi atinga tintele fixate pentru castiguri si datorii, arata, miercuri, un sondaj al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, citat de Reuters.
Astfel, 53% dintre companiile care opereaza in sectorul chimic, al echipamentului industrial, al editurilor si pe segmentul vanzarilor cu amanuntul sunt in urma estimarilor lor facute privind castigurile calculate inainte de deducerea dobanzii, impozitarii, deprecierii si amortizarii (EBITDA), a aratat Standard & Poor's (S&P). Totodata, 50% dintre companii au mai multe datorii in bilanturile contabile decat estimasera initial, a mai aratat agentia de rating.
Statisticile se bazeaza mai ales pe tranzactiile efectuate in 2007 si 2006, ceea ce inseamna ca reflecta operatiuni facute cand piata finantelor structurate era la un maxim. Companiile nu sunt evaluate public, dar au contractat credite pe care analistii de la Standard & Poor's le includ in portofoliul lor de estimari pentru credite.
"Monitorizarea evolutiei tranzactiilor fondurilor private de investitii devine fundamentala in conditiile inaspririi conditiilor de creditare si ale incetinirii cresterii economice, deoarece se accentueaza riscurile legate de credite neperformante", explica Standard & Poor's, potrivit Reuters.
Companiile care nu reusesc sa isi indeplineasca tintele de profit sunt vulnerabile in ceea ce priveste creditele neperformante, deoarece obiectivele de profitabilitate sunt folosite de obicei de banci ca garantii in acordarea de imprumuturi. Daca tintele de profitabilitate nu sunt atinse, compania poate ajunge in mainile creditorilor ei, care o pot pune, apoi, sub administrare.
Analistii estimeaza ca anul acesta va creste rata de credite neperformante, in contextul in care companiile se confrunta cu o scadere a cererii populatiei, corelata cu o accentuare a competitiei si cu ingreunarea accesului la creditare.
S&P si-a revizuit in crestere, marti, estimarile pentru creditele neperformante ale companiilor americane pana la 4,6%, comparativ cu o estimare anterioara de 3,4%.
"Creditele neperformante ale companiilor, desi se concretizeaza incet, se vor accentua in a doua jumatate a lui 2008 si ar putea continua si in 2009", a aratat un analist de la S&P, Diane Vazza.
S&P a aratat ca firmele din sectorul de retail sunt in cel mai mare pericol de a nu-si putea indeplini obligatiile in ceea ce priveste creditarea si dobanzile si sunt, de altfel, companiile ce risca cel mai mult sa aiba rezultate financiare slabe. Cu toate acestea, operatorii din sectorul de retail se comporta in conformitate cu asteptarile in ceea ce priveste rambursarea creditelor.
In ultimii cativa ani au existat putine situatii de credite neperformante ale companiilor, deoarece creditarea masiva si capitalul a ajutat firmele in dificultati sa isi refinanteze sau restructureze datoriile.
Companiile, mai ales cele achizitionate prin credite, au, insa, mai putine sanse de refinantare sau restructurare in prezent, deoarece a crescut aversiunea fata de riscuri a creditorilor, iar accesul la credite si la capital a devenit mai dificil, arata analistii, citati de Reuters.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial