HSBC a primit aprobarea autoritatilor antitrust pentru cumpararea bancii KEB

Data publicarii: 05-03-2008 | International

Decizia HSBC Holdings Plc de a cumpara, cu 6,3 miliarde dolari, o participatie de 51,02% in cadrul bancii Korea Exchange Bank (KEB) nu va afecta competitia din piata, a anuntat miercuri Comisia de Reglementare a Comertului din Coreea de Sud, relateaza Reuters.

Insa autoritatea antitrust a tinut sa sublinieze ca decizia finala legata de achizitie apartine Comisiei de Servicii Financiare (FSC), o autoritate separata. In schimb, FSC a anuntat ca nu va aproba vanzarea actiunilor KEB pana cand nu vor fi rezolvate toate problemele legale ale investitiei bancii coreene in Lone Star.

"Comisia de Reglementare a Comertului a analizat impactul fuziunii pe opt sectoare diferite ale pietei si a ajuns la concluzia ca aceasta nu va afecta concurenta in niciun segment", arata un comunicat al comisiei.

CU toate acestea, a adaugat ca "deciziile Comisiei de Reglementare a Comertului sunt diferite de cele ale FSC".

HSBC a decis in septembrie anul trecut sa cumpere o participatie de 51,02% din KEB, cea de-a sasea banca din Coreea de Sud, de la fondul privat de investitii american Lone Star, intr-o afacere ce ar putea propulsa cea mai mare banca europeana printre primele locuri in cea de-a treia piata bancara din Asia.

Tranzactia, in cazul in care va fi probata de autoritati, ar fi a doua ca dimensiune din sectorul financiar coreean, dupa ce grupul Shinhan Financial Group a platit, 7,2 miliarde dolari pentru a prelua compania LG Card in 2006.

Tranzactia ar trebui sa primeasca aprobarile necesare pana pe 30 aprilie. Aprobarea din partea Comisiei de Reglementare a Comertului si din partea FSC sunt conditii necesare pentru cei care intentioneaza sa cumpere participatii in companiile sud-coreene.

Decizia favorabila a autoritatii antitrust atrage atentia asupra demersurilor legale in curs si a deciziei finale a FSC.

Luna trecuta, un tribunal din Seul a declarat operatiunile Lone Star din Coreea de Sud vinovate de manipularea pretului actiunilor unei unitati de carduri de credit KEB, pentru a o putea cumpara ieftin.

Acesta a fost primul verdict juridic in cadrul confruntarii legale dintre procurorii sud-coreeni si operatiunile sud-coreene ale Lone Star, care a cumparat KEB pentru 1,2 miliarde dolari in 2003.

Lone Star a inaintat recurs verdictului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: