Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?

Data publicarii: 04-07-2024 | Economie
Integrarea principiilor economiei circulare în afaceri este încă într-un stadiu incipient la nivel global, conform studiului „Circularity Gap 2024” realizat de Deloitte și Circle Economy Foundation, care indică faptul că doar 7,2% din materiile utilizate în producție sunt refolosite. În contextul presiunii crescute a modelului economic liniar asupra resurselor și ecosistemelor naturale, trecerea către economia circulară devine esențială.

Industria de retail joacă un rol crucial în această tranziție datorită proximității sale față de consumatorul final. Potrivit Deloitte Global Retail Outlook 2024, 62% dintre retailerii chestionați consideră că sustenabilitatea reprezintă o oportunitate de business, anticipând creșteri ale veniturilor din modele de afaceri circulare în următorii cinci ani. Motivele includ reglementările stricte, în special în UE, și preferințele consumatorilor pentru produse sustenabile, cu o treime dintre aceștia verificând materialele reciclate sau biodegradabile ale produselor achiziționate.

Tranziția spre modele circulare prezintă provocări legate de măsuri efective și bugetare. Primii pași cruciali implică identificarea celui mai potrivit model de afaceri circular, dezvoltarea unui plan corespunzător și mobilizarea echipelor. Ghidul „Retail Circularity” de la Deloitte și National Retail Federation din SUA analizează modele de afaceri circulare precum revânzarea, repararea, reciclarea, reumplerea, închirierea și reproiectarea. Aceste modele sunt exemplificate prin bune practici, strategii de implementare și resurse necesare.

Eficiența este esențială în această etapă inițială, iar deciziile retailerilor depind de produsele selectate pentru transformare, comportamentul consumatorilor și infrastructura existentă. Investițiile necesare pot fi semnificative și nu întotdeauna profitabile la început, de aceea tranziția trebuie să fie racordată la prioritățile strategice ale afacerii. Modelele de revânzare implică preluarea și revânzarea produselor utilizate, necesitând infrastructură adecvată, parteneriate logistice și strategii de marketing. Produsele potrivite pentru acest model includ îmbrăcămintea, încălțămintea, electronicele și mobilierul.

Modelele de reparare implică prelungirea duratei de viață a produselor prin reparații, fie pentru proprietarul inițial, fie pentru un al doilea proprietar. Companiile trebuie să identifice produsele ce pot fi reparate durabil și să asigure resursele necesare. Produsele de preț ridicat, precum îmbrăcămintea, încălțămintea și electronicele, sunt cele mai potrivite pentru acest model.

Modelul de reciclare se bazează pe colectarea și vânzarea produselor ca materiale reciclabile. În acest context, optimizarea se concentrează pe colectare, stimularea clienților pentru predarea produselor și parteneriatele de finanțare. Acest model este potrivit pentru produsele de preț mediu-scăzut, care nu sunt viabile pentru revânzare sau reparare.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: