Topul celor mai admirate 20 de companii din lume

Data publicarii: 05-03-2008 | International

Topul anual "Cele mai admirate 20 de companii" realizat de revista Fortune are anul acesta pe primul loc Apple, iar cea mai apropiata companie din IT este Google care ocupa locul al patrulea in clasament releva site-ul CNN.com.

Mai bine de 3.700 de experti din business intervievati de redactorii Fortune si compania de analiza Hay Group au dat aproape acelasi raspuns: Apple merita primul loc la nivel mondial. In clasamentul primilor 20 intra putine companii care nu sunt americane, precum Toyota sau BMW, iar cel putin doua nominalizari pot fi puse serios sub semnul intrebarii: Southwest Airlines si Cotsco. In rest numai A-brands, companii cu adevarat admirate.

Nominalizarea Apple este de fapt o noua recunoastere a geniului lui Steve Jobs, fondatorul companiei care a fost indepartat de la conducerea executiva a firmei si apoi a fost implorat sa revina cand compania se apropia de faliment. Cine ar fi crezut ca un mic player de muzica digitala, cam butucanos (in 2003) va produce o revolutie si va crea o companie cu incasari de 24 de miliarde de dolari pe an?

Locul al doilea revine companiei de investitii pe Wall Street Berkshire Hathaway detinuta de miliardarul Warren Buffet. Locul al treilea revine anul acesta corporatiei General Electric, fostul numarul unu in acest clasament. Situatia e generata de poblemele financiare care au afectat anul acesta colosul american.

Google, cel mai popular motor de cautare, a prins locul al patrulea in topul celor mai admirate companii, iar motto-ul companiei "Don't be evil", a devenit un indemn pentru industria online. Urmeaza Toyota, care a reusit sa inviga producatorii americani de masini la ei acasa si este privita acum drept cea mai admirata companie din auto. Reputatia de furnizor de calitate ramane in continuare neatinsa. De asemenea, ramane cel mai important producator de masini nepoluante pe tehnologia hibrid.

In clasament urmeaza Starbucks, lantul de cafenele care a ajuns si in Mall-urile din Romania, iar imediat dupa aceea vine FedEx. Desi nu exista probabil firma de curierat care sa isi multumeasca toti clientii, compania a reusit sa ajunga pe locul 7 in topul Fortune. Locul al optulea revine companiei Procter & Gamble, cea mai cunoscuta companie producatoare de bunuri de consum, urmata imediat de Johnson & Johnson.

Institutia financiara Goldman Sachs incheie clasamentul primelor 10 companii din punct de vedere al admiratiei publicului si a angajatilor proprii. Cunoscutul retailer Target deschide seria a doua a clasamentului, iar pe 12 vine Southwest Airlines. Urmeaza American Express, desi in top nu este nici Visa, nici Mastercard. BMW isi merita cu prisosinta locul, ba chiar poate ca ar fi trebuit sa fie mai sus in clasament, iar dupa producatorul german vine Cotsco, o companie retail cu vanzari de peste 64 de miliarde de dolari pe an.

Microsoft nu putea lipsi din acest clasament, iar imediat dupa aceea vine UPS si Cisco Systems. Inventatorul scotch-ului si al biletelelor post-it, 3M si retailerul de lux Nordstrom incheie topul 20 al Fortune.

Bloombiz

Ultimele stiri pe BankNews.ro: