Patronii au un deficit de 17 muncitori pe firma, numar care se va dubla in 2009

Data publicarii: 07-03-2008 | Afaceri

Peste 70% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania se confrunta cu deficit de forta de munca, media fiind de 17 persoane pe firma, categoriile cele mai cautate fiind muncitorii calificati, specialistii in diverse domenii sau persoanele cu studii superioare, sustin patronatele.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, vineri, ca in urma unei anchete realizate pe un esantion de 234 de firme, s-a descoperit ca deficitul de forta de munca, cu care se confrunta peste 70% dintre IMM-uri, este de 17 persoane pe firma, dar se estimeaza ca acesta va ajunge pana anul viitor la 29 de persoane pe firma.

Potrivit lui Nicolescu, extrapoland la nivel national, rezulta ca mai mult de 400.000 de IMM-uri din intreaga tara nu au salariatii de care au nevoie, numarul acestora dublandu-se fata de anul trecut.

Categoriile de angajati pe care patronii nu-i mai gasesc pe piata interna a muncii sunt, in primul rand, muncitorii calificati (in constructii, vopsitori auto, mecanici auto, soferi, agenti de paza), urmati de specialisti in diferite domenii (agenti de vanzari, operatori chimisti) si de salariati cu studii superioare, in principal ingineri (electronisti, proiectanti sau metalurgi).

Pentru acoperirea deficitului de forta de munca existent si care tinde sa se adanceasca, Nicolescu a precizat ca peste 71% din firmele participante la ancheta au fost de acord cu infiintarea, in cadrul CNIPMMR, a unui departament care sa sprijine firmele pentru angajarea fortei de munca din strainatate. Presedintele Consiliului a precizat ca a luat deja legaturta cu ambasadele mai multor tari din Asia, care au surplus de forta de munca, pe care ar dori sa-l aduca in Romania.

In acelasi timp, patronii considera ca remediile pentru stoparea migratiei fortei de munca si pentru acoperirea deficitului ar fi reducerea fiscalitatii pe resursa umana (care este printre cele mai ridicate din UE), organizarea de cursuri de formare profesionala, sustinerea programului scolilor de arte si meserii si reinfiintarea scolilor profesionale pentru meseriasi sau acordarea de facilitati firmelor care organizeaza traininguri pentru salariati, din fondurile proprii.

Patronii sustin ca statul ar trebui sa sprijine firmele care angajeaza muncitori straini prin acordarea de facilitati sau prin oferirea de spatiu pentru cazare. Nicolescu a precizat ca Guvernul ar trebui sa revizuiasca Codul Muncii si legislatia muncii din Romania, pentru facilitarea angajarii muncitorilor din Republica Moldova sau pentru a relaxa conditiile de admisie a muncitorilor straini, prin acordarea autorizatiilor de munca sau a vizelor de sedere.

Niculescu a mai spus ca patronatele se gandesc sa urmeze exemplul Guvernului de a organiza burse ale locurilor de munca in strainatate, pentru romanii care vor sa se intoarca in tara, dar a precizat ca nu este convins de succesul unor astfel de initiative. Potrivit presedintelui CNIPMMR, patronii din Romania au nevoie de muncitori calificati, iar romanii care vor sa se intoarca din Spania sau Italia sunt in majoritate necalificati.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: