Visa s-a listat pe bursa din New York printr-o oferta publica initiala record, de 17 miliarde dolari

Data publicarii: Astazi, 19-03-2008 | International

In ciuda crizei financiare, gigantul american de carduri de credit Visa a anuntat ca a reusit sa stranga peste 17 miliarde dolari in oferta publica initiala pentru listarea de miercuri pe bursa din New York, una dintre cele mai mari listari efectuate vreodata in Statele Unite, relateaza AFP.

Grupul a anuntat marti ca a fixat pretul de emisiune la 44 dolari/actiue si ca urmeaza sa emita 406 milioane de titluri, ceea ce inseamna ca grupul si-a plasat deja actiunile catre investitorii institutionali.

Companiei Visa i-a reusit acest pariu riscant si, in plus, pretul de emisiune este mai mare decat cel prevazut anterior, de 38-42 dolari, subliniind cererea mare pentru titlurile grupului.

Visa este deja sigura ca va incasa 17,8 miliarde dolari din vanzarea titlurilor si a precizat ca, odata deduse costurile de listare, estimeaza ca va incasa 17,3 miliarde dolari.

Prin volumul sau, operatiunea va fi pe departe cea mai mare de acet gen din Statele Unite. Recordul actual este detinut de ATT Wireless, divizia de telefonie mobila a operatorului ATT, cu o listare de 10,6 miliarde dolari in 2000.

Listarea Visa este pe locul al doilea ca valoare, dupa cea a bancii chineze ICBC, care a strans 21,9 milarde dolari la intrarea pe bursele din Shanghai si Hong Kong in octombrie 2006.

Titlurile Visa vor putea fi tranzactionate de miercuri pe bursa din New York. Investitorii mai au la dispozitie 30 de zile pentru a cumpara 40,6 milioane de titluri suplimentare, ce vor aduce companiei alte 1,7 miliarde dolari.

Visa se alatura la bursa principalului concurent Mastercard, care s-a listat in 2006, printr-o oferta publica initiala de 2,6 miliarde dolari.

Pentru Visa, operatiunea vine intr-un moment cu atat mai dificil cu cat pietele bursiere au inregistrat in ultimele luni un declin.

In scadere continua din luna octombrie, indicele principal al bursei din New York, Dow Jones, a anulat in ianuarie castigurile inregistrate in 2007, revenind la nivelul de 12.000 puncte, dupa ce atinsese 14.000 puncte in octombrie.

Piata creditelor de consum, care aduce castiguri Visa, a fost grav afectata de efectele incetinirii cresterii economiei americane.

NewsIn