Visa s-a listat pe bursa din New York printr-o oferta publica initiala record, de 17 miliarde dolari
Data publicarii: 19-03-2008 | InternationalIn ciuda crizei financiare, gigantul american de carduri de credit Visa a anuntat ca a reusit sa stranga peste 17 miliarde dolari in oferta publica initiala pentru listarea de miercuri pe bursa din New York, una dintre cele mai mari listari efectuate vreodata in Statele Unite, relateaza AFP.
Grupul a anuntat marti ca a fixat pretul de emisiune la 44 dolari/actiue si ca urmeaza sa emita 406 milioane de titluri, ceea ce inseamna ca grupul si-a plasat deja actiunile catre investitorii institutionali.
Companiei Visa i-a reusit acest pariu riscant si, in plus, pretul de emisiune este mai mare decat cel prevazut anterior, de 38-42 dolari, subliniind cererea mare pentru titlurile grupului.
Visa este deja sigura ca va incasa 17,8 miliarde dolari din vanzarea titlurilor si a precizat ca, odata deduse costurile de listare, estimeaza ca va incasa 17,3 miliarde dolari.
Prin volumul sau, operatiunea va fi pe departe cea mai mare de acet gen din Statele Unite. Recordul actual este detinut de ATT Wireless, divizia de telefonie mobila a operatorului ATT, cu o listare de 10,6 miliarde dolari in 2000.
Listarea Visa este pe locul al doilea ca valoare, dupa cea a bancii chineze ICBC, care a strans 21,9 milarde dolari la intrarea pe bursele din Shanghai si Hong Kong in octombrie 2006.
Titlurile Visa vor putea fi tranzactionate de miercuri pe bursa din New York. Investitorii mai au la dispozitie 30 de zile pentru a cumpara 40,6 milioane de titluri suplimentare, ce vor aduce companiei alte 1,7 miliarde dolari.
Visa se alatura la bursa principalului concurent Mastercard, care s-a listat in 2006, printr-o oferta publica initiala de 2,6 miliarde dolari.
Pentru Visa, operatiunea vine intr-un moment cu atat mai dificil cu cat pietele bursiere au inregistrat in ultimele luni un declin.
In scadere continua din luna octombrie, indicele principal al bursei din New York, Dow Jones, a anulat in ianuarie castigurile inregistrate in 2007, revenind la nivelul de 12.000 puncte, dupa ce atinsese 14.000 puncte in octombrie.
Piata creditelor de consum, care aduce castiguri Visa, a fost grav afectata de efectele incetinirii cresterii economiei americane.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial