Ingrijorarea privind starea economiei SUA a depreciat dolarul cu 1% fata de euro
Data publicarii: 26-03-2008 | InternationalDolarul s-a depreciat masiv marti si a intrerupt seria de patru zile de castiguri, in contextul in care ingrijorarea investitorilor pentru situatia economica din Statele Unite le-a erodat semnificativ increderea, consemneaza Reuters.
Euro s-a apreciat cu 1% fata de dolar, pana la cotatia de 1,5587 dolari/euro, dupa ce in sedinta anterioara se depreciase pana la cotatia de 1,5341 dolari/euro. Moneda unica europeana s-a depreciat cu aproape 1,9% fata de recordul de 1,5904 dolari/euro de saptamana trecuta, dar de la inceputul anului si pana in prezent s-a apreciat cu 6,8% fata de dolar.
Dolarul se apreciase saptamana trecuta inainte de vacanta de Paste a confesiunilor care au celebrat Sarbatorile de Pasi duminica, dupa ce o marcare a profitului pe pietele de marfuri i-a determinat pe investitori sa se orienteze inspre piata valutara.
Castigurile s-au extins, luni, dupa ce banca JPMorgan si-a majorat de cinci ori oferta de preluare a bancii de investitii Bear Stearns, pana la 10 dolari/actiune si dupa publicarea statisticilor ce au indicat ca in februarie au crescut vanzarile de case existente de pe piata americana.
Ingrijorarea pentru perspectivele generale ale economiei Statelor Unite i-a determinat pe investitori sa vanda din nou, intrucat sunt sceptici in legatura cu sansele unei reveniri sustinute a economiei, in pofida eforturilor Federal Reserve de a majora lichiditatea din sistemul financiar.
"Ceea ce stim este ca dolarul se misca fata de moneda unica europeana intr-un culoar cuprins intre 1,50 dolari/euro si 1,60 dolari/euro", a comentat, pentru Reuters, un strateg sef pentru piete valutare de la banca UBS din Zurich, Mansoor Mohi-uddin.
"Piata se caracterizeaza printr-o tendinta de depreciere a dolarului si, daca am astepta o schimbare, nu avem inca toate elementele necesare pentru concretizarea sa", a mai estimat Mansoor Mohi-uddin.
Incasarea de numerar ca urmare a marcarii profitului de pe piata marfurilor s-a temperat, de asemenea, dupa ce a crescut pretul aurului, in contextul in care pretul petrolului stagneaza in jur de 100 dolari/baril.
Declaratiile oficialilor europeni cu privire la aprecierea euro au continuat cu comentariile vicepresedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos, care a spus ca miscarile recente ale cursului de schimb au fost excesive.
Dolarul s-a depreciat cu 0,15% fata de yen, pana la cotatia de 100,50 yeni/dolar, dupa ce a pierdut castigurile anterioare si s-a depreciat si fata de francul elvetian, cu 0,7%, pana la 1,0109 franci elvetieni/dolar.
Dolarul se depreciase pana la un minim record fata de euro si pana la un minim al ultimilor 13 ani, de 95,77 yeni/dolar fata de moneda japoneza, dupa ce anuntul ca Bear Stearns se va vinde la pret redus a creat temeri cu privire la faptul ca si alte institutii financiare mari ar putea deveni victime ale crizei creditelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău