Comisia Europeana a inceput procedurile antitrust impotriva Visa Europe

Data publicarii: 26-03-2008 | International

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a demarat procedurile antitrust impotriva Visa Europe Ltd, in legatura cu tarifele practicate de companie pentru tranzactiile si platile cu cardul la nivel international, efectuate de consumatori, relateaza Reuters.

O declaratie a executivului Uniunii Europene (UE) mentiona ca Visa Europe, detinuta de 4.600 de banci, care au emis 348 milioane de carduri, este suspectata ca a incalcat regulile UE, "ce interzic practicile restrictive precum fixarea preturilor".
Visa Europe a anuntat in ianuarie ca spera sa ajunga la un acord cu executivul european pentru a-si pastra taxa de schimb aplicata tranzactiilor, in ciuda deciziei luate de Comisie in decembrie impotriva taxei impuse de concurenta MasterCard.

Comisia, care are autoritatea de a reglementa concurenta in cele 27 de state ale Uniunii Europene, a anuntat ca inceperea procedurilor nu inseamna ca dispune de dovezi in legatura cu eventuale incalcari ale legii, si ca nu este un termen limita impus anchetei.

Retailerii trebuie sa plateasca o taxa multilaterala de schimb de fiecare data cand consumatorii folosesc un card de credit pentru a face o achizitie. Banii sunt retinuti de banca ce deserveste clientul si provin de la banca ce deserveste comerciantul.

Regula "plata prin toate cardurile" obliga retailerii sa accepte toate cardurile valide marca Visa, indiferent de emitent, de natura tranzactiei sau de tipul de card.

In 2002, Comisia a anulat taxa multilaterala de schimb propusa de Visa International dupa ce compania a intreprins reforme semnificative, reducand treptat nivelul taxei.

Cu toate acestea, interdictiile Comisiei Europene au expirat la 31 decembrie 2007 si Visa Europe a preluat responsabilitatea Visa International de a se asigura ca regulile companiei respecta legislatia Uniunii Europene, a mai anuntat Comisia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: