Extinderea in Europa a ingrijorarilor pentru sectorul bancar a depreciat euro si francul elvetian

Data publicarii: 02-04-2008 | International

Dolarul s-a apreciat, marti, dupa ce banca elvetiana UBS a anuntat deprecieri suplimentare ale activelor, de 19 miliarde dolari, iar reprezentantii Deutsche Bank au afirmat ca se asteapta la deprecieri ale activelor mai mari de 4 miliarde dolari in trimestrul intai, consemneaza Reuters.

Dolarul s-a apreciat cu 1,2% fata de francul elvetian, pana la cotatia de 1,0054 franci elvetieni/dolar. Euro s-a depreciat cu 0,8% fata de dolar, pana la un nivel de 1,5646 dolari/euro, dupa ce se apreciase luni pana la 1,5895 dolari/euro.

Deprecierile de active ale bancilor europene arata ca problemele de pe piata creditelor nu sunt limitate doar la Statele Unite ale Americii.

Dolarul a fost sustinut si de investitorii care vand aur si petrol si fac din nou plasamente pe piata valutara.

Turbulentele din sectorul bancar american, determinate de credite neperformante pe piata ipotecara, au dus la deprecieri ale activelor in valoare de mai multe miliarde de dolari la bancile americane si la o criza de incredere care i-a determinat pe investitori sa vanda dolari.

Deprecierile de active anuntate de Deutsche Bank si de UBS, care a anuntat pana in prezent ca acestea se ridica la 37 miliarde dolari, le-au reamintit investitorilor ca economiile europene raman vulnerabile la criza financiara, spun analistii, citati de Reuters.

"Dolarul a fost sustinut de ingrijorarea legata de criza creditelor, in contextul in care deprecierile de active anuntate de UBS arata ca problemele s-ar putea extinde", a comentat, pentru Reuters, un strateg pentru piete valutare de la Citigroup, David Pais.

Dolarul s-a apreciat si fata de moneda japoneza, cu 0,6%, depasind pragul psihologic de 100 yeni/dolar.

Reprezentantii bancii centrale a Spaniei au spus la inceputul lui martie ca deprecierea dolarului fata de euro si de yen este "foarte pronuntata", comentariu in ton cu declaratiile recente ale autoritatilor europene de politica monetara.

Cursul euro si al francului elvetian au fost influentate, totodata, de statisticile pentru vanzarile cu amanuntul din Germania si de scaderile indicelui PMI pentru productia industriala din Franta, Italia, Spania si Elvetia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: