Slovacia a primit unda verde sa adopte moneda unica in 2009

Data publicarii: 08-05-2008 | International

Slovacia a primit, miercuri, aprobarea Comisiei Europene pentru a adopta euro in 2009, depasind tarile mai mari care au aderat de curand la Uniunea Europeana, iar Romania, Polonia si alte state vor putea trece la moneda unica "mult mai tarziu de 2010", informeaza Reuters.

Comisia Europeana a aprobat adoptarea euro de catre Slovacia, chiar daca Banca Centrala Europeana are indoieli ca statul va reusi sa mentina inflatia la un nivel redus, relateaza Reuters.

Intr-o mult asteptata recomandare, Comisia Europeana a anuntat ca tara cu 5,4 milioane de locuitori este pregatita sa treaca la moneda unica a celor 15 state din zona euro, ca rasplata pentru ultimii ani in care Slovacia a dus reforme economice ambitioase.

In cazul in care ministrii de finante din Uniunea Europeana isi vor da acordul in iulie, potrivit asteptarilor, Slovacia va deveni cel de-al patrulea nou stat membru UE - care a aderat la blocul european in 2004 - care va adopta moneda euro. Slovenia, care este un stat mult mai mic, a intrat in zona euro in 2007, urmata de Cipru si Malta in 2008.

"Slovacia a atins un nivel inalt de convergenta economica sustinuta si este gata sa adopte euro la 1 ianuarie 2009", arata o declaratie a comisarului pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia.

Intr-un raport separat, BCE se declara ingrijorata ca, desi Slovacia a intrunit standardele UE pentru a intra in zona euro in luna martie a acestui an, exista "temeri semnificative" referitoare la viitorul inflatiei in acest stat.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca noile state membre ale Uniunii Europene, Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria si Romania, nu sunt inca pregatite pentru a adopta moneda unica.

Motivele pentru care aceste state nu pot adopta euro sunt inflatia ridicata, deficitele bugetare prea mari sau pentru ca nu au intrat in sistemul valutar ERM II, un test de stabilitate pentru a obtine dreptul de a fi membru in zona euro. Aceste tari vor adopta moneda unica, cel mai probabil, mult mai tarziu de 2010, se mai arata in raportul Comisiei citat de Reuters.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: