Fitch: Bancile au afisat 80% din pierderile totale create de criza creditelor
Data publicarii: 15-05-2008 | InternationalBancile internationale au afisat 80% din pierderile estimate ca urmare a activelor legate de creditele ipotecare cu grad mare de risc, ceea ce inseamna ca numarul evaluarilor care vor mai lua in calcul acest factor este "minim", potrivit agentiei de rating Fitch, citata de Reuters.
Analistii de la agentia de evaluare financiara Fitch Ratings au estimat ca pierderile totale de pe piata ipotecara cu grad mare de risc, in valoare de 1.400 miliarde dolari, se cifreaza undeva la 400 miliarde dolari, dintre care 50% au fost inregistrate in sectorul bancar, iar restul la nivelul unor institutii de acordare de garantii financiare, de asigurare, de gestiune de active si de fonduri de acoperire a riscurilor.
Fitch a aratat ca bancile au anuntat deja pierderi de 165 miliarde dolari ca urmare a expunerii la valorile mobiliare garantate cu ipoteci sau a creditelor garantate cu valori mobiliare sustinute de active.
"Deoarece o proportie semnificativa a pierderilor a fost deja dezvaluita, miscarile viitoare de rating ca urmare a expunerii la piata creditelor ipotecare sau la cea a creditelor structurate vor fi, probabil, minime", precizeaza analistii de la Fitch, intr-un raport al agentiei de rating, citat de Reuters.
Fitch a aratat ca estimarile efectuate in functie de pretul de piata al unor indici bazati pe valorile mobiliare cu grad mare de risc indica un nivel posibil al pierderilor de 550 miliarde dolari.
Economistii de la Fitch Ratings au precizat, insa, ca astfel de indici reprezinta o "abordare imperfecta" pentru efectuarea de evaluari, intrucat preturile reflecta elemente care nu au legatura cu creditele si ca se poate ca pierderile sa fie, totusi, in conformitate cu estimarile de 400 miliarde dolari.
Agentiile de evaluare financiara au fost criticate pentru ca au atribuit calificative ridicate unor valori mobiliare bazate de credite structurate, iar apoi pentru ca au revizuit in scadere brusca acele calificative acordate anterior, dupa prabusirea structurilor care ar fi trebuit sa ii protejeze pe investitori de eventuale pierderi.
Fitch estimeaza ca pierderile anuntate pana in prezent sunt impartite in mod egal intre Europa si Statele Unite, in conditiile in care fiecare a avut pierderi de 77 miliarde dolari. Pe piata asiatica au fost inregistrate pierderi de doar 10 miliarde dolari, potrivit Fitch.
Cu toate acestea, observa analistii de la Fitch, 60% din pierderi au fost afisate de doar patru banci: Merrill Lynch, Citigroup, banca elvetiana UBS si cea germana IKB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial