Moody's a acordat ratinguri foarte mari unor produse riscante din cauza unei erori de computer
Data publicarii: 21-05-2008 | InternationalO eroare de computer a determinat agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service sa acorde ratinguri 'AAA' incorecte unui produs complex de creditare, ce a ajuns sa marcheze apogeul dezvoltarii creditelor, a anuntat miercuri cotidianul Financial Times, citat de Reuters.
Un purtator de cuvant Moody's a refuzat sa ofere imediat comentarii asupra acestui raport. Financial Times mentioneaza ca agentia Moody's desfasoara o revizuire completa a ratingurilor.
Agentiile de rating sunt cercetate de politicieni si de agentiile de reglementare in legatura cu rolul pe care l-au avut in criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite, si sunt acuzate ca au oferit ratinguri prea mari unor obligatiuni garantate prin ipoteci de slaba calitate.
Financial Times scrie ca documente interne ale Moody's arata ca ratingurile unor produse complexe, asa-numitele CPDO (constant proportion debt obligations), ar fi trebuit sa fie cu cel putin patru unitati mai mici, si ca agentia a desoperit eroarea de la inceputul anului 2007.
Moody's a corectat eroarea de computer la acea vreme si a schimbat metodologia. Produsele au pastrat insa ratingul 'AAA' pana in ianuarie 2008, cand criza din piata a determinat coborari semnificative.
Agentia de rating a emis o declaratie catre Financial Times, in care a anuntat ca "Moody's schimba cu regularitate modelele analitice si imbunatateste metodologiile dintr-o serie de motive, printre care si nevoia de a reflecta conditiile de creditare si perspectivele. In plus, Moody's a ajustat modelele analitice in rarele ocazii in care s-au observat erori"
"Cu toate acestea, nu ar fi potrivit cu politica agentiei si cu standardele analitice ale Moody's ca metodologiile sa fie schimbate pentru a ascunde erorile. Integritatea ratingurilor si a metodologiilor de evaluare este extrem de importanta pentru noi, si luam in serios intrebarile create de CPDO-urile europene. Desfasuram, prin urmare, o verificare completa a acestei probleme".
Banca olandeza ABN Amro a fost prima care a adoptat produsul CPDO, in 2006, anuntand ca "este cea mai promitator produs din piata creditelor din ultimii ani".
Ratingurile 'AAA' oferite de Moody's si de Standard &Poor's au generat insa controverse, alte agentii de rating, precum Fitch si DBRS spunand ca nu pot justifica un nivel atat de ridicat.
Participantii din piata s-au intrebat, de asemenea, daca noile structuri nu sunt prea bune pentru a fi adevarate.
Volatilitatea extrema ce s-a resimtit in piata la inceputul acestui an a determinat o scadere brusca a valorii acestor instrumente, determinand Moody's si Standard &Poor's sa coboare ratingurile, potrivit temerilor ca investitorii vor avea, in cele din urma, de pierdut de pe urma lor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online