Pretul petrolului a depasit pentru prima data nivelul de 130 dolari/baril

Data publicarii: 21-05-2008 | International

Pretul petrolului a depasit pentru prima data nivelul de 130 dolari/baril pe piata din New York, pe fondul deprecierii dolarului si al temerilor legate de rezervele mondiale, potrivit AFP.

Pretul petrolului, care doboara record dupa record, a depasit pentru prima data pragul psihologic de 100 dolari/baril pe 2 ianuarie, iar ritmul de crestere s-a intensificat, din moment ce toti factorii sustin aceasta scumpire: atitudinea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), vestile care agraveaza nelinistea legata de scaderea ofertei si perspectiva epuizarii rezervelor mondiale mai devreme decat se estima.

Intr-un an, pretul titeiului s-a dublat si scumpirea nu urmeaza sa inceteze curand, potrivit unora dintre analisti. Banca Goldman Sachs a prevazut, de asemenea, la inceputul lunii mai, ca barilul de petrol va ajunge la 200 dolari/baril in urmatoarele sase luni pna la doi ani.

"Scumpirea petrolului este cauzata de speculatiile din pietele financiare si nu de oferta insuficienta", a declarat marti ministrul venezuelean al energiei si petrolului, Rafael Ramirez, dupa o intrunire cu secretarul general al OPEC.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: