Trichet: euro este un scut de protectie in fata provocarilor globalizarii

Data publicarii: 30-05-2008 | International

Euro este in prezent un "scut" chiar mai necesar decat in urma cu zece ani pentru a face fata provocarilor globalizarii, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, citat de AFP.

"Nu trebuie sa uitam ca avem in prezent un scut comparabil cu cel al americanilor, pentru a infrunta provocarile economiei globalizate", a declarat acesta pentru publicatiile Il Sole-24 Ore si Corriere della Sera, cu ocazia implinirii a 10 ani de la infiintarea BCE, ce se vor implini pe 1 iunie.

"Dupa lansarea euro, au survenit numeroase socuri si in prezent ne confruntam cu oscilatii ale dolarului si cu o corectie impresionanta in pietele financiare mondiale. Va puteti imagina ce s-ar fi intamplat cu monedele noastre nationale fara euro", a adaugat acesta.

"In ciuda provocarilor globalizarii si a aparitiei unor noi puteri economice, moneda unica imi pare mai necesara acum decat in urma cu zece ani", a concluzionat presedintele BCE.

Trichet as profitat, de asemenea, de ocazie, pentru a incujara tarile zonei euro sa aplice reforme structurale pentru a ameliora productivitatea.

Presedintele BCE "a solicitat tuturor economiilor sa faca tot posibiul pentru a majora productivitatea, pentru ca o competitivitate mai buna va permite cresterea vanzarilor in zona euro si in exteriorul acesteia".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: