Banca cea mai rentabila din lume este una chineza

Data publicarii: Astazi, 28-08-2008 | International

Recenta informatie conform careia Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC) a inregistrat in primul  semestru al acestui an imensul profit net de 6,4 miliarde de euro,  face obiectul unor ample analize ale specialistilor europeni, in conexiune cu performantele altor mari banci ale lumii.  La Bursa din Shanghai si Hong Kong, releva expertul  in finante de la "Les Echos", "Industrial & Commercial Bank of China este deja prima capitalizare bancara mondiala", este "cea mai mare si mai rentabila banca din lume". Cu un profit de 64,9 miliarde de yuani, respectiv 6,4 miliarde de euro, subliniaza cotidianul amintit, banca chineza  isi surclaseaza toate bancile rivale americane - banci ce continua sa plateasca  tribut crizei creditelor bancare ipotecare - dar si rivalele sale europene.

Chiar si bancile care au rezistat crizei creditelor bancare sunt departe de performanta ICBC. Sunt date ca exemple banci cum ar fi HSBC, cu beneficiu de 5,2 miliarde de euro,  SANTANDER cu 4,7 miliarde de euro, BNP Paribas cu 3,5 miliarde de euro, JP Morgan Chase (2,9 miliarde euro), sau Goldman Sachs (2,4 miliarde euro).

Pariu castigat in doar doua luni

Jiang Jianqing, seful  ICBC, anunta in luna iunie ca doreste ca, in cinci ani banca sa devina cea mai rentabila din lume, dar a reusit sa castige acest pariu  in numai... doua luni.  In primul semestru al acestui an, gigantul chinez a inregistrat o crestere a profitului net de 57 la suta. Volumul creditelor acordate, in crestere cu 7 la suta, atinge 4.360 miliarde de yuani (430 miliarde de euro). Dispune de 16.500 agentii si 170 milioane de clienti, echivalentul populatiilor Rusiei si Canadei la un loc.

Randamentul  fondurilor proprii ale ICBC este de 22,8 la suta, fata de 13 la suta la HSBC sau 9 la suta  la JPMorgan Chase. Rezultatele ICBC demonstreaza, in opinia  analistilor de la "Les Echos", "vigoarea sectorului bancar chinez, rezultata  in urma unei sustinute cresteri economice (10,4 la suta), precum si a cresterii constante a cererii de credite, de carti de credite sau de servicii de gestionare a depozitelor. China Construction Bank, cea de-a doua banca publica din China, a anuntat si ea o crestere cu 70 la suta a profiturilor sale, ce au ajuns la 58 miliarde de yuani (5,7 miliarde de euro), calcand astfel pe urmele ICBC.

China Merchants Bank si China Citic Bank, doua banci ceva mai mici, au inregistrat, si ele, in  primul semestru al acestui an, cresteri ale profitului net cu 100 la suta si respectiv 150 la suta. Potrivit unei evaluari facute de Bloomberg, citata de "Les Echos", din primele cinci capitalizari bursiere ale lumii, trei sunt chineze. Se poate spune chiar patru, daca  este avuta in vedere banca HSBC, nascuta la Shanghai. Bancile americane au ajuns in urma bancilor chineze pe lista facuta de Bloomberg, iar cea de-a doua banca europeana, BNP Paribas, ocupa locul 11 la nivel mondial.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: