Statele membre ale UE au adoptat masuri pentru salvarea sistemelor bancare nationale
Data publicarii: Astazi, 11-10-2008 | InternationalCele mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE) au luat masuri de crestere a plafoanelor de garantare a depozitelor bancare ale populatiei si firmelor si de sprijinire a sectorului bancar prin acordarea de lichiditati, a anuntat, vineri, Comisia Europeana (CE).
Uniunea Europeana - ministrii de finante din statele membre au aprobat, marti, 7 octombrie 2008, cresterea plafonului minim de garantare a depozitelor bancare de la 20.000 euro la cel putin 50.000 euro. De asemenea, acestia au cazut de acord sa sprijine sistematic institutiile financiare.
Austria - Guvernul a adoptat, miercuri, 8 octombrie, un plan detaliat de garantare nelimitata a depozitelor bancare ale persoanelor, care va fi supus aprobarii Parlamentului in 28 octombrie. Aceasta ar putea deveni operational retroactiv, cu 1 octombrie 2008. Totodata, Executivul a mai propus crearea unui sistem de decontare fara numerar, posibilitatea ca statul sa ofere garantii pentru operatiunile de clearing (sistem interstatal sau interbancar de decontari fara numerar) la imprumuturile de pe piata, crearea unei baze legale pentru garantiile de stat pentru nevoile de lichiditate pe termen lung ale bancilor, precum si pentru ca statul sa poata interveni cu capital sau prin garantarea activelor neperformante atunci cand este nevoie.
Belgia - Depozitele bancare vor fi garantate pana la valoarea de 100.000 euro. In plus, prim-ministrul belgian a anutat, joi, 9 octombrie, ca statul va garanta pana pe 31 octombrie 2009 toate imprumuturile bancare noi ale bancilor belgiene, cum ar fi depozitele interbancare, obligatiunile si investitiile institutiilor financiare. Garantiile vor fi similare celor de la Dexia - bancile vor trebui sa plateasca un onorariu pentru aceasta garantie "care sa fie egal cu avantajele pe care le primesc".
Bulgaria - Guvernul a decis, joi, 9 octombrie, sa mareasca la 50.000 euro garantiile pentru depozitele bancare, urmand a fi propus ulterior un amendament la legea aflata in vigoare.
Cipru - Executivul a anuntat ca a urcat la 100.000 euro garantiile pentru depozitele bancare, urmand sa fie propusa o lege in acest sens. Guvernul a mentionat ca are rezerve de 2 miliarde euro pentru a sprijini sectorul bancar daca va fi nevoie.
Cehia - Guvernul a decis, joi, 9 octombrie, sa dubleze pana la 50.000 euro valoarea plafonului de garanztare a depozitelor bancare, urmand sa fie aduse amendamente legii in vigoare. Clientii bancilor care ar putea da faliment vor fi compensati integral pentru economiile avute la acea banca, in loc de 90% cum era anterior.
Danemarca - Potrivit legii supuse aprobarii vineri, 10 octombrie, statul va garanta integral din 5 octombrie 2008 pana in 30 septembrie 2010 toate economiile deponentilor interni si straini, datoriile actionarilor si alti creditori simpli ai bancilor. Va fi creat un fond la care platitorii de taxe si bancile daneze vor contribui cu 4,4 miliarde euro. In plus, pe 8 octombrie Danemarca notificase CE ca a pregatit o schema de garantare inclusiv pentru banci si ca va controla situatia bancilor insolvabile pentru a proteja deponentii si alti creditori. Durata acesteia va fi de doi ani, cu posibilitate de prelungire, schema avand la baza o intelegere intre Danish Private Contingency Association si stat.
Estonia - nu a anuntat inca nicio masura.
Finlanda - a decis miercuri, 8 octombrie, cresterea garantiilor pentru depozitele bancare de la 25.000 euro la 50.000 euro, pana la sfarsitul anului 2009.
Franta - premierul francez a anuntat, miercuri, 8 octombrie, ca exista structura legala pentru a interveni financiar, inclusiv prin participatii, daca o banca este in dificultate, un amendament la legea in vigoare urmand a fi propus.
Germania - declaratie politica referitoare la faptul ca statul garanteaza toate conturile bancilor private nemtesti, mai exact 100% din economiile si conturile curente si viitoare, durata acestei masuri nefiind mentionata.
Grecia - angajament politic, ce a fost supus Parlamentului, joi, 9 octombrie, de marire a garantiilor pentru conturile persoanelor, dar si ale firmelor, pana la 100.000 euro. Durata acestei masura va fi de trei ani.
Ungaria - anunt de miercuri, 8 octombrie, pentru marirea de la 6 milioane forinti la 13 milioane forinti, urmat de o declaratie a premierului ungar privind garantarea integrala a tuturor depozitelor.
Irlanda - Decizie a Guvernului din 30 septembrie, urmata de Legea privind sprijinirea institutiilor financiare de credit nr. 18 din 2008, de garantare pentru doi ani a depozitelor (de retail, comerciale, institutionale si interbancare), obligatiunilor si datoriilor. Finantarea va proveni in principal de la stat, dar este posibil ca si unele banci sa contribuire la acest fond de garantare.
Italia - Decret guvernamental aprobat, miercuri, 8 octombrie, care va intra in vigoare dupa publicarea in monitorul oficial, prin care au fost stabilite doua instrumente pentru protejarea stabilitatii sistemului. Astfel, guvernul va putea interveni prin recapitalizare ori cumpararea activelor unei banci private aflate in dificultate, printr-un fond special de 20 miliarde euro. De asemenea, va fi format un fond de garantare a tuturor depozitelor bancare pana la 103.000 euro.
Letonia - nu a anuntat inca nicio masura.
Lituania - Guvernul va trimite in Parlament ordonanta de urgenta prin care a marit garantarea depozitelor de la 22.000 euro pana la 100.000 euro, pana la 1 octombrie 2009.
Olanda - Depozitele bancare vor fi garantate pana la valoarea de 100.000 euro. In plus, potrivit unui anunt de joi, 9 octombrie, guvernul olandez a stabilit rezerve de 20 miliarde euro - care poti fi marite - pentru sectorul financiar, ce vor fi dirijate catre bancile viabile cu probleme de lichiditate sau de capital.
Polonia - nu a anuntat inca nicio masura.
Portugalia - nu a anuntat inca nicio masura.
Romania - Guvernul va garanta depozitele bancare pana la valoarea de 50.000 euro, in crestere de la nivelul actual de 20.000 euro.
Slovacia - Guvernul a adoptat miercuri, 8 octombrie, o masura, ce va trebui aprobata de Parlament, prin care depozitele persoanelor fizice si ale anumitor categorii de firme vor fi garantate integral.
Slovenia - Potrivit anuntului de miercuri, 8 octombrie, se introduce garantarea nelimitata pentru depozitele bancare (pana in prezent acestea erau garantate pana la 22.000 euro), masura declarata temporara si care se va aplica tuturor bancilor care opereaza pe teritoriul slovac.
Spania - Premierul spaniol a anuntat, marti, 7 octombrie, majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare de la 20.000 euro la 100.000 euro, precum si crearea pe o anumita perioada a unui fond de stat de maximum 50 miliarde euro pentru a cumpara active non-toxice ale bancilor sau altor institutii financiare.
Suedia - propunere adresata Parlamentului, care va deveni operationala retroactiv, din 6 octombrie, daca va fi adoptata, de crestere a garantiilor pentru depozitele bancare de la 250.000 de coroane suedeze (25.000 euro) pana la 500.000 de coroane suedeze (50.000 euro), precum si de acordare de garantii pentru sucursalele din Suedia ale unor banci straine daca garantiile din statele-mama nu sunt suficiente si ar putea perturba sistemul financiar suedez. Prima masura va fi finantata dintr-un fond la care toate bancile suedeze vor fi obligate prin lege sa contribuie, in timp ce a doua va fi suportata de stat, daca banca nu va putea plati onorariile respective, caz in care statul suedez va cere garantia de la tara din care provine banca straina.
Marea Britanie - Guvernul britanic a anuntat ca va majora plafonul minim de garabtare a depozitelor bancare de la nivelul actual de 35.000 lire sterline pana la 50.000 lire sterline, incepand de marti, 7 octombrie, banii urmand sa fie luati din impozite. De asemenea, guvernul a anuntat ca are un plan de salvare a sistemului bancar in valoare de 500 miliarde lire sterline. Opt banci mari din Anglia si societati de constructii vor primi capital in schimbul unor actiuni preferentiale. In plus, 200 miliarde lire sterline vor proveni de la Bank of England si 250 miliarde lire sterline in imprumuturi garantate de stat vor fi disponibile la dobanzi comerciale pentru a incuraja bancile sa se imprumute intre ele.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări