Criza financiara va duce la cresterea numarului de falimente in randul IMM-urilor

Data publicarii: 24-10-2008 | Afaceri

Criza financiara globala se va manifesta in Romania prin reducerea ritmului de dezvoltare al IMM-urilor si cresterea numarului de falimente, peste 80% dintre intreprinderi sustinand ca efectul crizei se va face simtit abia in 2009, se arata intr-un comunicat al UNPR.

Potrivit unei cercetari realizate de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) in randul membrilor sai, majoritatea IMM-urilor estimeaza ca in perioada urmatoare vor stopa investitiile majore in proiecte de dezvoltare pentru a evita riscurile produse de conditiile nefavorabile de creditare si a volatilitatii monedei nationale.

"Peste 80% dintre IMM-uri considera ca instabilitatea financiara din acest moment isi va face simtite efectele abia in anul 2009, cand multe companii mici si mijlocii vor avea probleme de supravietuire. Cele mai expuse riscului sunt start-up-urile care, avand un rulaj foarte mic, nu detin resursele necesare pentru a trece printr-o perioada de recesiune", spun reprezentantii patronatului.

Conform studiului amintit, numarul IMM-urilor aflate in faliment s-a dublat in prima jumatate a anului fata de perioada similara a anului trecut, sectoarele cele mai predispuse la criza fiind comertul, constructiile si imobiliarele.

Astfel, UNPR solicita Guvernului sa inceapa de urgenta un program de consultare cu reprezentantii mediului de afaceri pentru elaborarea unui plan de sustinere a IMM-urilor in urmatoarea perioada.

De asemenea, Uniunea sustine adoptarea unor masuri economice, corelate cu cele anuntate de oficialii Comisiei Europene, care ar putea duce la diminuarea efectelor scaderii pietelor asupra micilor intreprinzatori. 

Totodata, potrivit comunicatului, UNPR recomanda institutiilor financiare sa adopte masurile de garantare a depozitelor. Studiul UNPR mai arata ca in ultima perioada ritmul de creditare a IMM-urilor s-a diminuat cu 30%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: