Cel putin 20 de milioane de chinezi si-au pierdut locurile de munca din cauza crizei
Data publicarii: 02-02-2009 | InternationalAproximativ 20 de milioane de muncitori chinezi s-au intors in zonele lor de origine, in general rurale, pentru ca si-au pierdut locurile de munca din orase sau pentru ca nu au reusit sa-si gaseasca unul, in contextul actualei crize economice, a anuntat luni Guvernul chinez, citat de AFP.
"Potrivit calculelor noastre, 15,3% din cele 130 de milioane de persoane din mediul rural care merg (in zonele urbane - n.red.) pentru a-si gasi un loc de munca, si-au pierdut slujba sau nu au gasit una", a afirmat intr-o conferinta de presa Chen Xiwen, un oficial guvernamental. Drept urmare, "circa 20 de milioane de muncitori din mediul rural si-au pierdut locul de munca sau nu ti-au gasit unul si s-au intors acasa din cauza crizei", a adaugat el.
Aceste statistici sunt mult mai alarmante decat cele publicate in urma cu 12 zile de Guvern. Biroul National de Statistica (BNS) a estimat, inainte de vacanta pentru Anul Nou chinezesc, ca sase milioane de persoane s-au intors acasa dupa ce si-au pierdut locul de munca din centrele urbane.
BNS nu a precizat exact acest numar, dar a estimat proportia populatiei rurale care lucreaza in orase aflata in somaj la 20% din cei 30 de milioane de chinezi care s-au intors in regiunile de origine.
Beijingul s-a alarmat in repetate randuri in ultimele saptamani din cauza situatiei de pe piata muncii, in special in ceea ce priveste muncitorii cei mai vulnerabili, adica cei din mediul rural veniti in regiunile industrializate sa se angajeze.
Temerile au fost amplificate de reducerea cresterii economice, estimata la 9% pentru tot anul 2008, dar la numai 6,8% in ultimul trimestru al acestui an, potrivit statisticilor BNS.
Analistii estimeaza ca Produsul Intern Brut trebuie sa creasca cel putin cu 8% pe an pentru a mentine rata de angajare la un nivel acceptabil.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice