Moody's: Ratingul bancilor austriece ar putea fi coborat, din cauza expunerii la Europa de Est
Data publicarii: 17-02-2009 | InternationalBancile austriece si suedeze ce au subsidiare in Europa de Est s-ar putea confrunta cu o coborare a ratingurilor, in contextul in care economiile din regiune se deterioreaza, a anuntat Moody's Investors Service, scrie Bloomberg.
Bancile din Europa de Est, care sunt in principal subsidiare ale unor institutii financiare precum Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG si Swedbank AB, este posibil sa se confrunte cu presiuni in ceea ce priveste scaderea ratingului, ceea ce ar putea afecta bancile mama, scrie Moody's.
Economiile din regiune continua sa slabeasca, in contextul in care Fondul Monetar International (FMI) a acordat deja sprijin financiar Letoniei, Ungariei, Serbiei si Ucrainei.
Astfel de ajutoare ar putea fi acordate si Bulgariei, Romaniei, Lituaniei si Estoniei, din cauza recesiunii globale ce afecteaza tot mai multe banci, conform unui studiu al Capital Economics.
Bancile din Europa de Vest ar putea deveni selective in ceea ce priveste ajutorul acordat subsidiarelor, iar "bancile din tarile care sunt asociate cu riscuri sistemice mai ridicate, s-ar putea confrunta cu un sprijin redus", arata raportul Moody's.
Agentia de evaluare mai scrie ca guvernele din Europa de Vest ar putea stabili reguli prin care sa se asigure ca bancile care primesc ajutoare de stat nu-si vor sprijini subsidiarele.
Pe de alta parte, limitarea ajutoarelor acordate unei subsidiare ar putea afecta increderea in banca-mama, mai scrie Moody's.
Raportul subliniaza ca Austria, al carei sistem bancar este "cel mai expus" la Europa Centrala si de Est, are doua dintre cele mai mari banci in aceasta regiune. Astfel, RZB a obtinut 79% din profitul inainte de taxe din 2007 in Europa de Est, incluzand Rusia si Ucraina. Castigurile au fost obtinute prin Raiffeisen International Bank Holding AG.
De asemenea, 65% din profitul inainte de taxe al Erste Group Bank AG a fost obtinut in tari printre care si Romania, Cehia si Slovacia.
Oficialii Erste discuta cu guvernul austriac despre obtinerea unui ajutor de stat de 2,7 miliarde euro, iar RZB vrea sa primeasca 1,75 miliarde euro.
In decembrie, bancile austriece, impreuna cu UniCredit SpA si Intesa SanPaolo SpA (Italia), Societe Generale (Franta) si KBC Groep NV (Belgia) au cerut Uniunii Europene sa acorde sprijin financiar tarilor estice, precum Romania si Ucraina.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial