Monedele din zona se prabusesc la minime istorice, investitorii fugind de regiune ca de subprime
Data publicarii: 17-02-2009 | InternationalForintul unguresc a atins un nou minim pe piata valutara, iar zlotul s-a apropiat de recordul istoric de depreciere fata de euro, din cauza cresterii ingrijorarilor privind Europa Centrala si de Est (ECE) ca urmare a dependentei acesteia de datoria externa, scrie Reuters.
Agentia de evaluare financiara Moody's a aratat intr-un raport recent ca recesiunea din tarile emergente europene va fi mai severa decat in oricare alt stat, din cauza dezechilibrelor acumulate, care vor pune presiune asupra ratingurilor bancilor locale si, implicit, si asupra bancilor-mama.
Increderea investitorilor din regiune a fost slabita si de un raport al bancii centrale poloneze, publicat luni, care ridica unele semne de intrebare asupra planului de adoptare a monedei unice europeane in 2012, si, totodata, si de ingrijorarile privind pierderile suferite de companiile poloneze din cauza contractelor valutare cu optiuni.
"Raportul Moody's a fost inca un cui batut in cosciugul zlotului", a spus pentru Reuters un trader din Londra.
Numai luni, zlotul a pierdut aproximativ 4% in fata euro. Totodata, randamentul obligatiunilor guvernamentale a crescut pe fondul ieftinirii monedei poloneze, iar analistii sustin ca aceasa cadere ar putea forta banca centrala sa intervina pentru a sustine zlotul.
"Pietele pun presiune asupra unei reactii politice din partea Poloniei si, cu cat ieftinim mai mult zlotul fata de euro, cu atat mai mult banca centrala va fi nevoita sa opreasca reducerile de dobanda pentru a opri deprecierea monedei", a declarat un analist din piata pentru Reuters.
Caderea zlotului a pus presiune si asupra altor monede din regiune, iar forintul unguresc a pierdut 1% pana la un minim istoric de 309,5 forinti/euro, in timp ce coroana ceha s-a depreciat cu 1,1% pana la minimul ultimilor 3 ani si 3 luni.
Leul s-a depreciat in debutul sedintei cu 0,2%, intarindu-se insa in apropierea pranzului. Dealerii au suspectat banca centrala de interventii indirecte in piata valutara pentru a tine moneda nationala sub pragul minim din 22 ianuarie 2009, de 4,3127 lei/euro.
Moneda nationala s-a apreciat usor marti la cursul de referinta al BNR, pana la 4,3096 lei/euro. Fata de luni, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 4,3119 lei/euro, leul castigand 0,05%.
Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat marti de BNR indica o depreciere a leului cu aproximativ 3,5 bani (1,06%), pana la 3,4094 lei/dolar, fata de nivelul de luni, de 3,3735 lei/dolar. Acesta este cel mai ridicat curs de referinta din ultimii patru ani si jumatate, nivelul nemaifiind atins din 4 august 2004, cand BNR afisa o cotatie de referinta de 34.128 lei vechi/dolar (3,4128 lei noi/dolar).
"Nu este niciun dubiu ca pietele au decis ca regiunea reprezinta subprime-ul Europei, iar acum toata lumea fuge pe usa", a spus economistul Danske Bank, Lars Chrisensen.
Dupa aprecierea puternica din vara, zlotul a pierdut 33,8% fata de inceputul lui august, in timp ce forintul s-a depreciat cu 23,65%. Coroana ceha a pierdut 18,7%, in timp ce cursul euro-leu este mai ridicat cu 18,4%.
"Daca regiunea este lovita in continuare, forintul ar putea testa pragul de 310 unitati/euro chiar azi. Stam si ne uitam la ce se intampla. Nu stiu ce va urma, dar se aduna multi nori negri", a spus un dealer din Budapesta pentru Reuters.
Mai mult, marjele la Credit Default Swaps (CDS) in regiune au crescut brusc cu 0,50 de puncte procentuale in ultima saptamana, adaugand presiune pe pietele de obligatiuni.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online