AIG ar putea semna un nou acord referitor la salvarea companiei cu guvernul SUA

Data publicarii: 01-03-2009 | International

American International Group (AIG) este pe cale de a semna un acord cu guvernul SUA, care ar imblanzi conditiile de salvare a companiei, ar furniza din nou capital si ar ajuta AIG sa isi plateasca datoriile, a declarat, pentru Reuters, o sursa avizata.

Aceasta revizuire reprezinta ultimul exemplu al modului in care autoritatile federale de reglementare trebuie sa ajusteze pachetele de salvare pentru institutiile financiare considerate prea mari ca sa fie lasate sa dea faliment, in conditiile in care situatia economiei si cea de pe piete se inrautateste.

Consiliul director al companiei de asigurari urmeaza sa se intruneasca duminica pentru un vot cu privire la tranzactie, iar rezultatele acestuia ar putea fi anuntate luni, cand AIG isi va publica rezultatele financiare, a adaugat sursa citata.

Miscarea survine la doar cateva zile dupa ce guvernul SUA a fost de acord sa isi majoreze participatia la Citigroup pana la 36%, in incercarea de a sprijini un alt gigant financiar in care contribuabilii investisera deja miliarde de dolari.

Acordul revizuit cu AIG ar putea include o noua injectie de capital de circa 30 miliarde dolari, conditii mai blande pentru investitiile care exista deja si o dobanda mai mica la o linie de credit guvernamentala de 60 miliarde dolari, a mai declarat sursa citata.

Noua injectie de capital ar da AIG abilitatea de a emite actiuni preferentiale la o data ulterioara, a declarat sursa.

"Dintr-un punct de vedere strict pragmatic, guvernul Statelor Unite trebuie sa faca tot ce este necesar ca sa repuna pe picioare sistemul si sa il faca solvabil, iar apoi sa se asigure ca fondurile vor fi returnate", a spus directorul administrativ Peter Kenny, al companiei Knight Equity Markets. 

"Singurul aspect al acestei situatii care nu este atractiv, dar care este un element necesar, este implicarea oficialilor de la Washington in conducerea firmelor", a spus Kenny.

"Washingtonul nu a fost capabil ani in sir sa isi echilibreze propriile bilanturi, iar acum o face pe bancherul pentru Wall Street, Detroit si cam pentru toata lumea care intinde mana", considera analistul citat.

Atat reprezentantii bancii centrale americane, Federal Reserve (Fed), cat si cei ai AIG, candva cea mai mare companie de asigurari din lume dupa valoarea de piata, au refuzat sa comenteze, mai scrie Reuters.

NewsIn