NYT: Criza economica ameninta ideea de Europa unita

Data publicarii: 02-03-2009 | International

Liderii Uniunii Europene au avut duminica o intalnire de urgenta la Bruxelles pentru a gasi o rezolvare problemelor economice grave cu care se confrunta membrii Uniunii, atat de grave incat ameninta insasi ideea de unitate a Europei, se arata intr-un articol din New York Times.

Cererea Ungariei de acordare a unor fonduri consistente tarilor estice nou intrate in UE, a fost respinsa de liderii europeni, opozitia principala venind din partea cancelarului german Angela Merkel, care a propus analizarea individuala a situatiei tarilor din Est.

Cu o conducere lipsita de consistenta si doar cateva institutii comune bine structurate, Uniunea Europeana se lupta din rasputeri sa gaseasca formula corecta pentru limitarea efectelor crizei, in conditiile unor mari diferente de dezvoltare in randul celor 27 de state membre.

Conceptul traditional de solidaritate este subminat de presiunile protectioniste din unele tari ale UE si de rigoarea mentinerii unei singure monede, euro, intr-o regiune cu nevoi economice diferite. Problemele economice particulare ale noilor membre, candva integrate in blocul sovietic, fac situatia cu atat mai complicata, sunt de parere analistii NYT.

"Uniunea Europeana va trebui acum sa dovedeasca daca este o constructie cu un destin politic real. Intotdeauna am spus ca nu poti avea o economie unita fara a avea in acelasi timp o politica unita. In acest moment, tarile din UE nu au comune nici politica fiscala, nici politica de taxare si nici strategia de ajutor industrial. In plus, niciun lider nu este suficient de puternic pentru a se impune in randul celorlalti", spune Stefan Kornelius, analist la cotidianul german Suddeutsche Zeitung.

In interiorul Uniunii, fisura principala a aparut intre vechile membre si cele nou intrate, mai ales cele aflate cativa zeci de ani sub jugul comunist. Cateva tari din Europa Centrala, precum Cehia si Polonia, fac fata crizei destul de bine. In schimb Ungaria, Romania si tarile baltice sunt in pragul prabusirii. Acestea si-au vazut monedele nationale ingenunchiate in fata euro, ceea ce a facut ca plata datoriilor externe sa fie si mai dificila decat pana acum.

Tarile estice au solicitat ajutorul atat partenerilor europeni, cat si al Fondului Monetar International pentru a-si stabiliza moneda si sistemul financiar, iar retinerea Occidentului nu face decat sa adanceasca ruptura din interiorul Uniunii, conchide NYT.

George Trifu