Statele europene vor incepe un proces de consolidare fiscala in 2010-2011, dupa reluarea cresterii
Data publicarii: 06-03-2009 | InternationalMinistrii de finante din Uniunea Europeana (UE) vor solicita o inasprire bugetara rapida odata ce economia va incepe sa se redreseze, precizand ca multe state vor incepe acest proces in 2010 si altele cu un an mai tarziu, relateaza Reuters, citand schita unui document oficial.
Documentul obtinut de Reuters mentioneaza o serie de probleme economice cheie ale celor 27 de tari ale UE, ce urmeaza sa fie aduse in atentia liderilor europeni la summitul din 19-20 martie.
Stabilirea unei tendinte de reducere a costurilor bugetare dupa reluarea cresterii economice este esentiala pentru redarea increderii consumatorii si a pietelor in politicile fiscale ale guvernelor.
Pana in prezent nu au fost mentionate date legate de inceputul acestui proces, din moment ce nimeni nu stie cand se va relua cresterea economica.
Documentul mai precizeaza ca, din cauza recesiunii si a stimulilor fiscali destinati reducerii impactului crizei, deficitul bugetar al UE se va adanci in acest an la 4,4% din produsul intern brut (PIB), cel mai mare nivel din ultimii 15 ani.
"Prin urmare, ar trebui sa fie asigurata o inversare a expansiunii fiscale, tinand pasul cu redresarea economica", se mai anunta in raportul obtinut de Reuters.
"Cele mai multe state ale Uniunii Europene isi vor incepe eforturile de consolidare in 2010, in timp ce tarile cu cele mai mari marje de manevra vor incepe in 2011", se mai arata in domcument.
UE a impus o limita superioara de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, insa cel putin 12 tari vor depasi acest prag in 2009.
In mod normal, un deficit bugetar de peste 3% din PIB ar trebui sa fie corectat intr-o perioada de doi ani de la depasirea plafonului, insa, in contextul in care, in tari precum Irlanda, deficitul urmeaza sa depaseasca 10% din PIB, scenariul nu este aplicabil.
"Un exces semnificativ al deficitului public trebuie sa fie insotit de un termen mai mare pentru corectie, dar si de un ritm anual de consolidare mai rapid", se precizeaza in document.
Ministrii vor sustine de asemenea o serie de planuri de intarire a sistemului de supraveghere a pietelor financiare, pentru a preveni o noua criza a creditelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial