FMI isi face autocritica pentru esuarea identificarii factorilor ce au dus la criza financiara
Data publicarii: 09-03-2009 | InternationalFondul Monetar International (FMI) a examinat foarte drastic greselile pe care le-a facut in identificarea factorilor ce au dus la criza financiara mondiala si a recunoscut ca a esuat in rolul de principal supraveghetor al sistemului financiar, relateaza Reuters.
Intr-o serie de documente ce trateaza concluziile initiale ale crizei, FMI a precizat ca supravegherea necoordonata si comunicarea ineficienta au facut ca institutia sa nu identifice si sa nu atraga atentia asupra riscurilor pe care le prezenta boom-ul mondial al creditelor, ce a dus la cea mai mare criza economica din ultimele decenii.
Institutia a mai specificat ca avertizarile facute inainte de criza, inclusive cele emise de FMI, au fost prea dispersate pentru a determina autoritatile sa actioneze sau pentru a duce la masuri economice colective.
In lunga lista a propriilor esecuri, FMI recunoaste ca sistemul sau de supraveghere ori a ratat ori a subestimat riscurile, in timp ce starea de calm din piata a fost sustinuta de evaluarile optimiste.
"Criza a fost un semnal de alarma pentru reevaluarea eficientei arhitecturii financiare internationale si in special a mecanismelor ce identifica riscurile", a declarat Reza Moghadam, director al departamentului de strategie si evaluare din cadrul FMI.
Mai multe tari, inclusiv economii emergente, au cerut timp indelungat o revizuire a sistemului de supraveghere FMI, sustinand ca acesta poate fi eficient numai cand institutia este dispusa sa isi spuna punctul de vedere atat cu privire la probleme ce afecteaza economiile emergente, cat si pe cele industrializate.
Moghadam a spus ca actuala criza a dezvaluit lipsuri nu numai in cadrul sistemului mondial de supraveghere, ci si in ceea ce priveste coordonarea politicilor monetare si reglementarea financiara internationala.
"Cu siguranta ca existau ingrijorari in legatura cu acumularea de riscuri in sistemul bancar american si in piata ipotecara", a anuntat FMI. "Cu toate acestea, avertizarile oficiale atat din interiorul, cat si din exteriorul Statelor Unite nu au fost suficient de clare, de detaliate sau de sumbre pentru a determina autoritatile sa ia masuri".
Fondul a precizat ca, desi a identificat multe riscuri posibile in rapoartele despre starea economiei mondiale, mesajele au fost adesea codate si integrate in discutii ample sau in liste intregi de temeri.
De asemenea, FMI a subestimat legatura dintre riscurile macroeconomice si evolutia pietelor interne si financiare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial