New York Times: Europa este amenintata de un cataclism economic

Data publicarii: 09-03-2009 | International

Europa este amenintata de un cataclism economic din cauza lipsei de unitate si coeziune politica in fata crizei. Aceasta este concluzia alarmanta a unui editorial publicat de prestigiosul The New York Times. Autorul articolului, un expert al finantelor, avertizeaza ca in Europa de Est pot avea loc miscari sociale majore.

Editorialul face o paralela ingrijoratoare intre Statele Unite si Uniunea Europeana. La fel ca si americanii, autorul articolului sugereaza ca si europenii vor fi nevoiti sa-si salveze bancile si clientii acestora, aflati in dificultate. Diferenta este ca daca newyorkezii sunt dispusi, de exemplu, sa suporte greselile datornicilor californieni, pentru a salva economia nationala, pare putin probabil ca germanii sau francezii sa faca acelasi lucru in cazul creditelor neperformante acordate de banci austriece si italiene in Europa de Est.

Cea mai buna solutie pentru diminuarea impactului crizei, scrie autorul articolului din New York Times, ar fi crearea unui fond de cateva sute de miliarde de euro, ca cel solicitat acum doua saptamani de Ungaria.

Chiar daca ideea a fost respinsa din start de ceilalti membri ai Uniunii, cel mai probabil Bruxelles-ul va face acest pas, la fel cum Trezoreria americana s-a vazut nevoita sa ceara Congresului 700 de miliarde de dolari, la sfarsitul anului trecut.

Articolul mai atrage atentia si asupra faptului ca scaderea drastica a nivelului de trai in Europa de Est ar putea provoca tulburari sociale grave.

Realitatea TV