Warren Buffett: economia SUA isi va reveni, dar va suferi o accentuare puternica a inflatiei

Data publicarii: 10-03-2009 | International

Omul de afaceri Warren Buffett a declarat luni ca economia Statelor Unite a inregistrat o cadere majora si ca isi va reveni in cele din urma, desi o redresare ar putea accentua inflatia la un nivel mai mare decat cel de la sfarsitul anilor '70, relateaza Reuters.

Intr-un interviu pentru televiziunea CNBC, miliardarul in varsta de 78 de ani a spus ca economia a fost la un pas de prabusire in septembrie, cand pietele de creditare au fost blocate, Lehman Brothers Holdings Inc a dat faliment, iar grupul de asigurari American International Group Inc (AIG) a fost salvat de stat. "Lumea aproape s-a oprit", a spus Buffett.

El a facut apel la banci sa "se intoarca la activitatile bancare" si a spus ca un numar foarte mare dintre acestea "si-ar castiga iesirea din recesiune", chiar daca partenerii nu le vor fi alaturi.

"Unei banci ce urmeaza sa dea faliment ar trebui sa i se permita acest lucru", insa clientii nu ar trebui sa se ingrijoreze in legatura cu depozitele lor, a spus Buffet. El a adaugat ca exista o criza de incredere in banci, pe care a numit-o "stupida", avand in vedere garantiile pentru depozite.

Buffet a facut aceste declaratii la noua zile dupa ce le-a spus actionarilor companiei sale de asigurari, Berkshire Hathaway Inc, ca economia se afla intr-un "macel" ce ar putea persista si dupa 2009.

Luni, Buffet a spus ca economia trece printr-o situatie apropiata celui mai pesimist scenariu, in contextul in care afacerile sunt in declin, iar somajul creste.

Pastrandu-si optimismul, Buffet a mai spus ca "peste cinci ani, pot sa garantez ca sistemul va functiona normal", desi spera ca nu va dura atat de mult.

NewsIn