Capital & Alliance acuza Allianz-Tiriac ca a incasat prime de la unii clienti fara sa-i asigure

Data publicarii: 18-03-2009 | Afaceri

Brokerul de asigurari Capital & Alliance acuza asiguratorul Allianz-Tiriac ca a incasat prime de asigurari de la unii clienti, pe care nu le-a alocat politelor aferente sau le-a alocat dupa expirarea termenelor scadente de plata a primelor ori a valabilitatii contractelor.

Capital & Alliance este intr-un conflict cu Allianz-Tiriac, care a cerut in instanta, la sfarsitul lui februarie, declansarea procedurii de faliment a brokerului de asigurari, motivand ca acesta a incasat primele sau unele rate de prima de la asiguratii Allianz-Tiriac fara a deconta integral sumele incasate.

Brokerul acuza, insa, ca neregulile semnalate la cel mai mare asigurator de pe piata romaneasca pot atrage rezilierea politelor de asigurare, deoarece pun in pericol interesele asiguratilor, conform conditiilor de asigurare si legislatiei in vigoare.

"Acestea nu sunt aspecte secundare, de "contabilitate creativa", ci chestiuni de maxima importanta si de interes public in conditiile in care pagube de milioane de lei pot fi - practic - neasigurate desi politele au fost platite la timp", a declarat directorul general al Capital & Alliance, Cristian Anghel, intr-un comunicat.

Capital & Alliance sustine ca, in perioada 2007-2008, Allianz-Tiriac Asigurari a incasat 56.112 lei si 693 euro de la broker, cu titlu de prime de asigurare, pe care nu le-a alocat inca, in mod corespunzator, la politele de asigurare.

Brokerul a sesizat arbitrul pietei asigurarilor - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) -, care, insa, nu a identificat nereguli in activitatea Allianz-Tiriac Asigurari si a sanctionat Capital & Alliance cu interzicerea temporara a desfasurarii activitatii, considerand ca brokerul a incalcat prevederile legale.

Ca reactie la aceasta decizie, Capital & Alliance s-a adresat justitiei impotriva masurii aplicate de autoritatea de supraveghere si a deschis actiune impotriva Allianz-Tiriac Asigurari, in vederea obligarii acestei companii la plata obligatiilor banesti fata de broker.

De asemenea, Capital & Insurance Broker SRL a depus la sediul CSA o cerere privind "aplicarea masurilor legale impotriva asiguratorului, apreciat a se afla in stare de insolventa - faliment, potrivit legii".

Potrivit unui document al CSA publicat in Monitorul Oficial, brokerul Capital & Alliance avea inregistrate prime de asigurare incasate si nevirate societatii de asigurare in valoare de 357.606 lei, care rezultau si din datele inscrise in balanta de verificare a acestuia la data de 30 septembrie 2008.

La sfarsitul lunii trecute, casa de avocatura Bostina si Asociatii anuntase ca va asista Capital & Alliance in demersurile legale indreptate impotriva CSA si Allianz-Tiriac Asigurari.

NewsIn