Seful AIG admite ca asiguratorul a acordat prime dezgustatoare

Data publicarii: 19-03-2009 | International

Presedintele American International Group (AIG), Edward Liddy, a spus ca unele dintre platile compensatorii de la AIG au fost 'dezgustatoare', admitand o plangere publica despre plata unor prime de peste 165 milioane dolari, dupa salvarea companiei de catre contribuabili, potrivit Bloomberg.

"Nimeni nu stie mai bine decat mine ca AIG a primit ajutoare guvernamentale generoase", a spus Liddy, in varsta de 63 de ani, potrivit textului declaratiei pregatite pentru o audiere de la Congresul SUA. "Suntem foarte constienti nu numai ca trebuie sa fim buni pastratori ai fondurilor publice pe care le-am primit, dar si ca rabdarea contribuabililor americani se imputineaza", a adaugat Liddy.

Reputatia lui Liddy este in joc, in contextul in care incearca sa apere in fata Congresului deciziile AIG, in conditiile in care congresmenii au criticat asiguratorul ca a acordat prime de 165 de milioane de dolari pentru angajatii din unitatea care a vandut produsele structurate ce au contribuit la declansarea crizei mondiale a creditelor.

Contractele au fost semnate inainte ca Liddy sa preia in septembrie conducerea AIG, la cererea guvernului.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a spus marti ca AIG va trebui sa ofere compensatii contribuabililor pentru primele de 165 milioane dolari platite angajatilor, ca o conditie pentru sprijinul promis de guvern, de 30 miliarde dolari.

Oficialul a subliniat ca Trezoreria va scadea primele de 165 milioane dolari din viitorul sprijin de 30 miliarde dolari. Primele platite de AIG, ce fusesera aprobate anul trecut, inainte ca guvernul sa salveze de la faliment asiguratorul, au atras mania politicienilor americani.

Guvernul, ce detine acum aproximativ 80% din titlurile AIG, a salvat compania de la faliment de trei ori, investind circa 180 miliarde dolari in salvarea acesteia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: