Guvernul spaniol pregateste un plan de salvare a bancilor, potrivit presei

Data publicarii: 19-03-2009 | International

Guvernul socialist spaniol este pe cale sa pregateasca un plan de salvare a bancilor ce se confrunta cu dificultati, care prevede mai ales intrarea statului in capitalul unor institutii de creditare, potrivit ziarului spaniol ABC, citat de AFP.

Agentia de presa franceza relateaza, in continuare, ca nici reprezentanti ai ministerului economiei, nici ai guvernului sau ai bancii centrale nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile, in conditiile in care joi este zi libera in Spania.

ABC scrie ca, in contextul dificultatilor cu care se confrunta o serie de institutii, mai ales casele de economii nationale, guvernul prevede o divizare in trei grupe a institutiilor financiare spaniole.

In prima grupa ar fi situate institutiile cele mai solide care nu au nevoie de ajutor, cum ar fi Santander si BBVA, primele doua banci din Spania, sau casa de economii La Caixa.

In a doua categorie ar urma sa se afle institutiile ce au nevoie de ajutor prin fonduri de garantare de la stat, create deja pentru necesarul de finantare al acestora, sau prin preluare de participatii, potrivit publicatiei citate.

In a treia grupa ar urma sa fie situate bancile care nu pot fi salvate si ar putea fi lichidate de banca centrala a Spaniei.

Pana in prezent, bancile spaniole au traversat fara prea multe dificultati criza financiara internationala.

Niciuna nu a avut nevoie de recapitalizare, iar ajutoarele publice au fost limitate la garantii sau la achizitia de active imobiliare pentru aprovizionarea acestora cu lichiditati. Singura operatiune care indica existenta unor probleme in acest sector este anuntul unui proiect de fuziune intre doua case de economii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: