Coroana norvegiana, cea mai sigura moneda pentru investitori

Data publicarii: 19-03-2009 | International

Coroana norvegiana ar putea lua locul francului elvetian in preferinta investitorilor aflati in cautarea unor monede stabile, in conditiile in care agitatia de pe piata financiara risca sa le pericliteze serios afacerile prin variatiile de curs valutar, scrie Financial Times.

Axel Merk, analist la firma de investitii Merk Investments, crede ca actiunile recente ale Bancii Nationale a Elvetiei au diluat francul elvetian, scotandu-l din lista "raiurilor" financiare pentru jucatorii de pe piata de capital.

In schimb, coroana norvegiana este intr-o puternica apreciere fata de majoritatea monedelor importante. "Raportat la situatia actuala, coroana este cea mai atracativa moneda, date fiind rezultatele sale din ultimele luni", spune Merk.

Aprecierile sale sunt intarite de David Bloom, analist la HSBC. Potrivit acestuia, in conditiile in care mai multi investitori se asteapta ca dolarul sa piarda din avantul oferit de criza financiara, iar yenul sufera pe fondul scaderii exporturilor, coroana norvegiana ar putea fi paradisul spre care se vor orienta jucatorii de pe pietele valutare.

"Cel mai bun plasament il reprezinta coroana norvegiana. Este probabil cea mai buna moneda din lume", spune Bloom.

Redactia BankNews.ro